Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waar komt het groen vandaan bij St. Patrick's Day?

Oorspronkelijk droeg Saint Patrick de kleur blauw in plaats van groen.

Picture for question
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
7.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Oorspronkelijk werd Saint Patrick helemaal niet geassocieerd met de kleur groen, maar met blauw. Dus waarom is alles groen op St. Patrick's Day? Een van de redenen hiervoor is de bijnaam van Ierland: 'het smaragd(groene) eiland'. Het groene vlak op de vlag speelt ook een rol. Traditioneel representeert het groen de katholieken (ofwel het Ierse nationalisme), het oranje de protestanten (ook wel aanhangers van Willem van Oranje), en het wit staat voor vrede tussen de twee. Daarnaast wordt het groen natuurlijk geassocieerd met het klaverblad. Saint Patrick gebruikte het klaverblad naar verluid als metafoor voor de heilige drie-eenheid: Vader, Zoon en Heilige Geest. Ten slotte voorkomt het dragen van groen dat je wordt geknepen door leprechauns. Als dat geen goede reden is om je in het groen uit te dossen...

Een leprechaun (uitspraak ['lɛprəxɑn]?) is een mythisch wezen uit de Ierse folklore.
(Lees meer...)
6 jaar geleden
Groen is in het algemeen de kleur van Ierland. Een van de redenen hiervoor is de bijnaam van Ierland: 'het smaragd(groene) eiland'. Het groene vlak op de vlag speelt ook een rol. Traditioneel representeert het groen de katholieken (ofwel het Ierse nationalisme), het oranje de protestanten (ook wel aanhangers van Willem van Oranje), en het wit staat voor vrede tussen de twee. Daarnaast wordt het groen natuurlijk geassocieerd met het klaverblad. Saint Patrick gebruikte het klaverblad naar verluid als metafoor voor de heilige drie-eenheid: Vader, Zoon en Heilige Geest. Ten slotte voorkomt volgens legenden het dragen van groen dat je wordt geknepen door leprechauns.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding