'Sint Nicolaas is beschermheilige van Amsterdam. Jaarlijks was er op 5 en 6 december een sinterklaasmarkt op de Dam; de eerste beschrijving gaat terug tot 1480. Er werd vooral veel koek verkocht: kruidkoek, anijskoek, snipperkoek, sukadekoek, gerstekoek, krentenkoek, confijtekoek, hijlikmakers, fonteinkoek en nog veel meer. Niet heel vreemd, want Nederland is een land van koekjes en Amsterdammers stonden bekend als koeketers.
Banketbakker Cees Holtkamp (75): "In West-Nederland is vooral Zeeuws tarwe voorhanden, met weinig gluten en eiwit en daarom niet geschikt om brood mee te bakken. Maar voor koekjes is die perfect, ze worden er lekker bros van."
(...)
(...) pepernoten en kruidnootjes. Voor het eerste recept van pepernoten moeten we terug naar 1754, toen De Schrandere Stichtsche Keuken-meid pepernoten bakte van bloem, suiker, ei, kaneel, nootmuskaat, cubebe (staartpeper), kardemom, anijs of karwij en sukade. Een overdaad aan specerijen was net als suiker een teken van rijkdom.', volgens het artikel 'Waar komt al die zoetigheid van de Sint eigenlijk vandaan?' in Plus PS van Het Parool van 1 december 2017: https://www.parool.nl/nieuws/waar-komt-al-die-zoetigheid-van-de-sint-eigenlijk-vandaan~be83d21d/.
- Bronnen:
-
https://www.parool.nl/nieuws/waar-komt-al-...