Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wordt er onderscheid gemaakt tussen het gebruik van "personen" en "mensen"?

In mijn boek staat bijvoorbeeld: "activiteiten van personen of instanties die op grond van formele wetten, besluiten of statuten de taak toebedeeld hebben gekregen ervoor te zorgen dat mensen zich aan de regels houden". Is er een verschil in de betekenis van "personen" en "mensen" of is het gewoon door elkaar te gebruiken?

Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
in: Taal
8.6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Je kunt ze vaak door elkaar gebruiken.
Bijvoorbeeld: "Vier personen/mensen stemden tegen".

In jouw juridische voorbeeld wordt bewust een onderscheid gemaakt: persoon is hier een verkorte weergave van 'natuurlijk rechtspersoon'. Op het moment dat een baby (mens) bij de Burgerlijke Stand wordt aangegeven, wordt een natuurlijk persoon gecreëerd.
(Lees meer...)
SimonV
6 jaar geleden
Er wordt vaak geen verschil gemaakt tussen mensen en personen, terwijl er wel een verschil inzit.
Mensen zijn eigenlijk , net als dieren, biologische wezens met vaste kenmerken die erbij horen. Het menselijk lichaam is bij elke mens hetzelfde opgebouwd met dezelfde organen en werking, volgens een vaste structuur. Als je het zo bekijkt zijn alle mensen gewoon gelijk...hooguit een ander kleurtje of ras kenmerken.

De mens gaat zich echter ontwikkelen tot een individu met eigen gedachtes, ideeën, opvoeding, cultuur, omgeving enz. Hierdoor wordt hij/zij een persoon met een eigen persoonlijkheid.

Toegevoegd na 8 minuten:
Als het meerdere mensen of personen betreft, kan je ze dus gewoon door elkaar gebruiken. " Er waren mensen/personen die het niet wilden" bijv.
Is er echter sprake van een individu waaraan gerefereerd wordt, dan gebruik je altijd het woord persoon, omdat die nu eenmaal tot een persoon geworden is bijv. "Er was één persoon die niet mee stemde". Dan kan je dus niet zeggen "Er was een mens die niet meestemde".
(Lees meer...)
amc
6 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding