waarom verschilt de smaak tussen jong en oud?

Kinderen houden meer van zoet eten en ouderen niet, hoe kan dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat we graag naar zoet grijpen is absoluut geen gevolg van de spoiled en hyperculturized individuals die we allemaal zijn. Integendeel, naar zoet grijpen is misschien wel het meest natuurlijke gebaar voor een mens op zoek naar eten en drinken. Bitter en zuur wekken bij een baby bijvoorbeeld pijnlijke grimassaen . Ze zijn niets minder dan natuurlijke reflexen, onbewust gestuurde reacties. Voor een kind geld immers ook: zoet is beter. Het is de cultuur, de opvoeding die het kind leert ook andere smaken te appreciëren. Het hoeft ons dus ook helemaal niet verbazen dat de meeste kinderen geen witlof, ansjovis, andijvie of augurken op zuur lusten. Ze roepen zelfs dikwijls de totaal onbewuste kokhalsreactie op: het natuurlijk verzet van ons lichaam. Door regelmatig verschillende soorten ingredienten en smaken aan de maaltijden toe te voegen,"leren eten"zullen kinderen op het smaakacceptatie niveau van volwassenen komen.(uitzonderingen daargelaten.)

Het heeft volgens mij ook te maken met wat men gewend is om te eten/drinken. Mijn zoontje bijvoorbeeld at en dronk vroeger (toen hij 4 jaar was) juist vaak zure dingen (karnemelk, yoghurt zonder suiker) en lustte ook spuitjes en witlof. In de loop der jaren is die zuur-passie wel wat verdwenen, maar nog steeds heeft hij een hele andere voorkeur dan andere kinderen van zijn leeftijd. Kinderen worden over het algemeen snel zoet gehouden door roosvice en andere zoete dingen. Dit beïnvloed hun smaakvoorkeur natuurlijk gelijk. In de loop der jaren leren ze gewoon ook andere dingen eten en drinken en ontstaat er dus een andere smaak. Als voorbeeld: Je eerste biertje is niet de drinken omdat het zo bitter smaakt. Pas na een aantal keren een biertje drinken vinden de meeste mensen het lekker. Hetzelfde geldt ook voor koffie (ook bitter).

moedermelk is ook zoet, en dat is de smaak van geborgenheid en troost. Hou ouder je bent hoe minder je dat nodig hebt op die manier. Daarnaast ontwikkeld je smaak ook.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100