wat is baking soda in het nederlands. en kun je het hier krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Baking soda is zuiveringszout. Knip van Smulweb: Bakpoeder bevat een aantal stoffen, meestal alleen een carbonaat en een zuur. Als een carbonaat met water en een zuur in aanraking komt, zal het ontleden in verschillende componenten, waarbij ook koolzuurgas ontstaat. Hierbij ontstaan geen andere geur- en smaakstoffen, de smaak van het product zal dan ook niet aangetast worden. Baking soda is soda-bicarbonaat. Het wordt wel eens verward met bakpoeder - baking powder in het engels. Het zijn allebei chemisch samengestelde producten. Baking powder zorgt er voornamelijk voor dat er gas gevormd wordt (om een rijzing tot stand te brengen). Baking soda heeft een gashoudend effect, m.a.w. het gevormde gas wordt vastgehouden. Bij droog gebak waar boter in zit (zoals bv. cake) heb je beide elementen nodig. Baking powder werkt bij een hoge temperatuur. Daarom zet je de cake de eerste 20 minuten in een oven van 220? C. Het gas wordt gevormd in je gebak. Na 20 minuten verlaag je de oventemperatuur naar 180? C en kan het soda-bicarbonaat zijn werk doen. Het gevormde gas wordt vastgehouden en de cake kan mooi uitbakken. Toegevoegd na 43 seconden: Oh ja: zuiveringszout is in elk geval verkrijgbaar bij de drogist.

Bronnen:
http://www.joyofbaking.com/bakingsoda.html
http://www.smulweb.nl/132107/artikel/Gist-...

In het Nederlands is dat bakpoeder. http://nl.wikipedia.org/wiki/Bakpoeder In Amerika niet weg te denken uit vele recepten, o.a. omdat ze daar geen zelfrijzendbakmeel hebben. In NL is er bakpoeder voor te gebruiken. In NL heb ik 't nog nooit gekocht omdat ik 't altijd uit Amerika meeneem, maar hier moet het ook te vinden zijn, als bakpoeder, bij de grotere/betere supermarkt. Verpakt zoals zakjes vanillesuiker, en in het schap bij de bakspullen.

baking soda is in Nederland bekend als (vertaald) kooksoda, maar eigenlijk vooral onder de naam 'zuiveringszout'. Het is gewoon verkrijgbaar in reformwinkels en vergelijkbare zaken en soms in toko's. (dan moet de verkoper wel uitstekend Nederlands spreken anders krijg je de meest vreemde pakjes aangeboden)

Baking Soda is Natriumbicarbonaat, en wordt vaak verward met het bakpoeder in Amerikaanse recepten. http://www.zelfdrogist.nl/?sect=2&cmd=showarticle&artkey=652706&mnu=Zelfzorg&PHPSESSID=55589b8c6efa4fa463cc96773d0694c1 Het wordt veel gebruikt voor het maken van oa. je eigen badbruisbollen omdat het de eigenschap heeft op gas vast te houden (de bollen beginnen pas te bruisen wanneer je ze in het badwater doet). Wanneer je veel nodig hebt dan kun je bij een particuliere drogist - dus niet bij een keten als kruidvat, Etos, etc. , beter vragen of ze je dit kunnen bestellen in grotere verpakkingen. Ik had een bus van 1 kilogram voor onder de 7 euro, terwijl het doosje haast 5 euro kostte (zie link). Ik dacht dat die grote (witte) bus ook van Tendo was, maar dat weet ik niet zeker meer. Toegevoegd na 12 minuten: Overigens zie ik net op mijn eigen bus staan dat het ook een rijsmiddel voor deegwaren is. Toch ligt me iets van bij dat dit niet hetzelfde is als het bakpoeder wat je in de winkel kan kopen, want daarom had ik het juist aangeschaft voor het maken van badbruisbollen.

Baking soda is in het Nederlands bakpoeder en in iedere grotere supermarkt te krijgen. Niet bij de Aldi. Bij Dirk kosten 5 zakjes 0,69. Ik bak bijna nooit wat, maar gebruik steeds een zakje voor de witte was. Die wordt er weer mooi wit van. Mijn man gooit het altijd in het gehakt omdat zijn moeder dat ook deed. De bedoeling daarvan is mij niet duidelijk daar gehakt niet hoeft te rijzen. Hij weet zelf ook niet waarom zijn ma het deed, maar goed voorbeeld doet goed volgen vindt hij. Zijn gehaktballen mét en de mijne zonder smaken precies hetzelfde.

Welnu: het is absoluut geen bakpoeder. Baking soda is natriumbicarbonaat of dubbelkoolzure soda. Het zit wel (in geringe mate) in bakpoeder. Baking soda doet het ook goed als reinigingsmiddel. Een theelepel van het spul in beslag of deeg geeft grote rijskracht. Horeca-groothandel Hanos heeft het. Dat weet ik wel. Probeer eens bij toko's.

Bronnen:
http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?5439

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100