Kun je in "noodgevallen" tafel/keuken-zout vervangen door strooizout?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zo lang je het niet in het eten stopt, meestal wel. Maar dat hangt dus helemaal af van waar je het voor wil gebruiken.

In Nederland wordt overwegend steenzout gestrooid, dat gemixt is met een antiklontermiddel E535. Door de (on)zuiverheid van het zout is strooizout niet geschikt voor de menselijke voeding.

Bronnen:
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Strooizout

Strooizout is ander zout dan keukenzout. Strooizout is grover, ongezuiverd en bevat metalen als chroom, lood, koper en nikkel. Het is beslist niet geschikt om mee te koken. Wat strooi- en keukenzout wel gemeen hebben is dat beiden een dooiende werking.

Bronnen:
https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/h...

Dit is onderzocht doordat er in Poolse voedselproducten mogelijk strooizout was verwerkt. Volgens een hoogleraar toxicologie van de universiteit Wageningen, was de kans klein dat het gevaar voor de gezondheid opleverde. Er schijnt alleen in de duurdere soorten strooizout antivries te zitten, waarvoor dan meestal ethyleenglycol gebruikt wordt en dit is alleen in grote hoeveelheden giftig. Via voedsel komt dit dus niet binnen. Het kan wel eerder verontreinigd zijn met bijv. stof of zand omdat in een fabriek voor strooizout niet die regels heersen m.b.t. hygiëne als in een fabriek waar keukenzout gemaakt wordt. Je kan dit echter merken als het tussen je tanden knarst tijdens het eten.

Bronnen:
https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/str...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100