Wat is het verschil tussen taart en vlaai?
En hoeveel mag een vlaai afwijken van de standaard voor het een taart wordt?
"Het deeg van een vlaai is vaak luchtiger dan een taart."
Is deze veel makkelijker te begrijpen als je zegt: Het deeg van een appelvlaai is vaak luchtiger dan een appeltaart ("pie"), maar dus niet luchtiger dan dat van een laagjestaart ("cake").
Als ik bijvoorbeeld naar de vlaaien van multivlaai kijk (wellicht een slecht voorbeeld :P) dan zie ik veel 'vlaaien' die buiten de definities vallen qua deeg, opbouw en bakwijze. Zijn deze dan onterecht als vlaai gelabeld of is er toch een gemene deler waardoor ze wel het label 'vlaai' verdienen?
Ze gooien alles onder vlaai.
In mijn optiek is een vlaai: Iets wat op een appeltaart lijkt, maar dan laag (<5cm) en met een gistdeegbodem. Wel nu kijken we nogmaals naar het rommeltje hier:
https://www.multivlaai.nl/vlaaien
-Kies bij "BODEM" de optie "gistdeeg"
Dan zie je wat in mijn ogen een vlaai is, namelijk:
https://www.multivlaai.nl/vlaaien?pie_crust=23
Er blijft echter wel een dikke fout in zitten.
https://www.multivlaai.nl/slagroomtaart Ik kan me niet anders voorstellen dan dat een technische indelingsfout is. Dus dat de database niet correct is ingevuld.
Niemand, zal dat een vlaai noemen. Het is een cake-gebaseerde slagroomtaart.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.