Kan ik gedroogde eekhoorntjesbrood zo opeten zonder te weken?
In de supermarkt kan ik gedroogde eekhoorntjesbrood (champions) kopen, maar op de verpakking staat om het 40 minuten te laten weken (wellen) in eigen volume aan zacht kokend water, koken zoals verse paddenstoelen...
Ik vroeg mij af of dit effectief wel moet? Kan ik die niet zo opeten zonder te weken in water?
Misschien vindt je dat droge spul wel lekkerder ha ha
Hier wat meer over drogen
http://www.marmelot.com/marmelot/drogen-tips.php?language=nl Er zijn honderden links over groenten en fruit drogen op het internet..
Ja, ik begrijp je overwegingen. Ja, het is waar dat rauwe champions een licht vergif bevatten - agaritine - maar volgens dit artikel
http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/koken-en-bewaren/mag-ik-champignons-rauw-eten-.aspx is dit nogal bevraagbaar: "Deze stof is vooral in grotere hoeveelheden giftig voor de mens en is daarnaast mogelijk kankerverwekkend.
Ook door paddenstoelen te bewaren in de koelkast daalt het gehalte agaritine." Grotere hoeveelheden ? Hoeveel is dat?
en "mogelijk kanker verwekkend? " Nogal vage beweringen. Wat het drogen betreft - het wordt meestal op ongeveer 50 -55 graden gedaan en voor 8 uur,
maar is erg afhankelijk (voor andere produkten) Er is veel over geschreven en je moet erg uitkijken
met bepaalde merken , maar meer voor pesticiden dan de agaritine Gedroogde paddenstoelen bevatten pesticiden
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141029_01348745 Er zijn ook totaal andere meningen over rauwe champions - Hier is een lang artikel in het Engels
https://happyherbivore.com/2017/05/mushroom-substitute-safe-eat-raw-mushroom-toxic/ Weet je wat? Eet je rauwe champions en beter niet de gedroogde zoals in je voorbeeld - te hard
en onsmakelijk. Zoals met alles - Alles met mate - Geen kilo rauwe champions elke dag.. :-)
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.