Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waarom zeggen de Fransen "glace italienne" tegen softijs?

Dit is toch helemaal geen italiaans ijs

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
1.4K
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Glace à l'Italienne is hetzelfde als Parfait (softijs) maar verkoopt beter.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Parfait:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Parfait_(ijs) https://www.google.nl/search?q=parfait&num=20&espv=2&biw=1920&bih=1099&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiL58La79nOAhUFtxQKHdYDApkQ_AUICCgB Glace à l’Italienne:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Softijs (klik op de Franse taal) https://www.google.nl/search?q=Glace+%C3%A0+l%E2%80%99Italienne&num=20&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjB4PHO79nOAhVDtRQKHbwCCFoQ_AUICCgB&biw=1920&bih=1099

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Dat is inderdaad geen Italiaans ijs, maar Amerikaans. Hoe het komt dat de Fransen softijs Italiaans zijn gaan noemen ligt aan het feit dat het ijs dat zij zelf maakten met toevoeging van eieren heel stevig was. Terwijl het ijs dat de Italianen bereiden lekker zacht is. En toen (eind dertiger jaren vorige eeuw) kwam het softijsje opzetten uit Amerika, en dit was nog veel romiger, zachter en gladder. Dus de Fransen gingen dat ijs op z'n Italiaans noemen, "à l'italienne". Niet bedoeld om de oorsprong aan te geven, maar de zachtheid.
(Lees meer...)
Amadea
7 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
ja en in Italië heet het gewoon un gelato
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Gewoon "un gelato" is een roomijs-ijsje. Als beide (softijs en roomijs) verkocht worden zal je iets als un "gelato alla spina" of "gelato soft" moeten zeggen om het onderscheid aan te geven. Anders kan je met dit in je handen komen te staan:
https://www.google.nl/search?q=%22un+gelato%22&num=20&hl=nl&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwil_aLY_NnOAhVDvBQKHcQLAYsQ_AUICCgB&biw=1920&bih=1099 Terwijl je dit wilde:
https://www.google.nl/search?hl=nl&biw=1920&bih=1099&site=webhp&tbm=isch&sa=1&q=%22un+gelato+alla+spina%22&oq=%22un+gelato+alla+spina%22&gs_l=img.3...146421.151154.0.151412.17.15.2.0.0.0.138.851.11j3.14.0....0...1c.1.64.img..2.4.178...0i5i30k1j0i30k1j0i8i30k1j0i7i30k1j0i7i5i30k1j0i8i7i30k1j0i24k1.3neGOqVJryo
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
De Italiaanse softijs wiki geeft nog een andere mogelijkheid zie ik in de vertaling; veel van de softijsmachines zouden uit Italië komen: https://it.wikipedia.org/wiki/Gelato_alla_spina Maar dat lijkt meer een natte-vinger verklaring.
Amadea
7 jaar geleden
Zo'n soort verklaring had ik eerst ook gevonden: Marco Polo bracht het recept voor ijs dat hij in Amerika leerde kennen mee naar Italië. En van Italië uit kwam die kennis vervolgens in Frankrijk terecht.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Dat is een theorie over hoe consumptie ijs in het algemeen (niet softijs in het bijzonder), uit China/het Oosten zou komen. http://www.icecreamnation.org/ancient-china/
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Zoals altijd zijn gelato en roomijs ook niet helemaal een en hetzelfde :D : http://www.venere.com/nl/blog/roomijs-versus-gelato/

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding