De olie telt gewoon mee voor de energiewaarde.
In het Warenwetbesluit Voedingswaarde-informatie levensmiddelen, staat onder artikel 11:
"De in dit besluit bedoelde waarden en gehaltes zijn naar behoren vastgestelde gemiddelden, waarvoor al naar gelang van het geval wordt uitgegaan van:
a. de analyse van de eet- of drinkwaar door de fabrikant;
b. de berekening op basis van de bekende of effectieve gemiddelde waarde van de verwerkte ingrediënten"
Vertaald naar gewoon Nederlands betekent dit dat voor de berekening van de energiewaarde moet je rekening houden met ALLE ingrediënten, en dat is dus inclusief de olie die in de blik zit.
Per 1 juli 2013 komt er nieuwe wetgeving in de EU over de voedingswaarde informatie, maar daar wordt niets aan veranderd. In de tekst van de Europese Verordening 1169/2011 staat onder artikel 31:
"De in artikel 30, leden 1 tot en met 5, bedoelde energetische waarde en hoeveelheden nutriënten hebben betrekking op het levensmiddel zoals dit wordt verkocht."
Volgens mij spreekt dit voor zich.
Kijk maar de volgende keer in de supermarkt en je zal een enorm verschil zien tussen de energiewaarde van tonijn in olie en tonijn in water. Dat komt niet omdat de tonijn zó veel olie opzuigt (dat valt mee), maar vanwege de olie in de blik.
Toegevoegd na 2 uur:
Voor alle duidelijkheid: de olie van een blik tonijn wordt niet eens beschouwd als opgietvloeistof, het is gewoon een ingrediënt.
Dat maakt overigens geen verschil, want ook de opgietvloeistof moet meegenomen worden voor het berekenen van alle voedingswaarden (energie, vet, zout, suikers, vitamines, enz.)