Kan pindakaas wel beschimmelen?

Ik vraag dit, omdat ik nog nooit schimmel op pindakaas heb aangetroffen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jazeker, pindakaas kan beslist beschimmelen. Ik heb het met mijn eigen ogen gezien. Maar... dat gaat niet vanzelf. Als je pindakaas bewaart op kamertemperatuur en goed afgesloten, dan is het zo'n beetje "eeuwig" houdbaar. Op den duur (dan praat je over maanden) worden de vetten ranzig (chemisch bederf, o.a. door blootstelling aan zuurstof van de lucht), en de pindakaas kan ook schiften, waardoor een laag olie naar boven komt drijven. Dan is het niet meer lekker, maar nog altijd min of meer veilig om te consumeren. Wil je pindakaas laten beschimmelen, dan hoef je maar een beetje water (een paar druppels is genoeg) in het potje te doen, of uit de koelkast halen en onafgedekt op het aanrecht zetten (je krijgt dan condens vanwege de koude pindakaas), en een paar dagen te wachten... en voilá... je hebt beschimmelde pindakaas! Hoe komt dat? Pindakaas bevat zo weinig water en zo veel vet en suikers dat de wateractiviteit van het product heel erg laag is (rond 0,20-0,30) Er is geen enkel organisme die met zo weinig beschikbaar water kan groeien, vandaar dat pindakaas, zelfs na openen, niet bederft. Voor een uitleg over wat wateractiviteit is (Wa) check even de link. Een beetje als aanvulling op een ander antwoord, de schimmels die je dan op je pindakaas zou kunnen krijgen, zijn in tegenstelling tot wat daarin staat niet dodelijk. De schimmels die aflatoxine produceren (Aspergillus flavus) zitten niet meer op je pindakaas, omdat de levende sporen vernietigd zijn tijdens de hittebehandeling. Als er aflatoxine zat in de pindakaas vóór de hittebehandeling (dus in de pinda's), dan zullen de aflatoxines nog steeds erin zitten, maar elk fabrikant controleert heel strikt de grondstoffen en het eindproduct, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. De schimmels die je op je pindakaas krijgt als je deze misbruikt, zijn "gewone" bederfschimmels, vaak Penicillium of andere relatief onschuldige soorten. Wellicht leuk om te vermelden: met een zeer lage Aw zoals in pindakaas kan niets groeien, maar wel overleven, en hoe lager de Aw van een product, hoe moeilijker is met een hittebehandeling om het product steriel te krijgen. Dat is de reden waarom af en toe mensen ziek worden van Salmonella in pindakaas. Salmonella groeit niet, maar kan de hittebehandleing prima doorstaan als de grondstof hiermee besmet was. Check de tweede link voor een uitgebreid uitleg hierover.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aw-waarde
http://www.flandersfood.com/artikel/2010/0...

ja,pindakaas kan beschimmelen als je het maar lang genoeg aan de "goede "omstandigheden blootstelt. welke dat zijn kunt u proefondervindelijk vaststellen door pindakaas aan verschillende omstandigheden bloot te stellen.veel suc6 met uw onderzoek.

Er kunnen schimmels in pindakaas zitten, die - schrik niet - dodelijk zijn! Mycotoxinen (mycos = schimmel, toxine = giftige stof) zijn een groep van verschillende giftige stoffen die onder bepaalde omstandigheden door schimmels in de voeding gevormd kunnen worden. Slechts een klein deel van de schimmels is giftig en ontwikkelt zich op voedingsmiddelen. De meest bekende groep van mycotoxinen zijn de aflatoxinen. De ontdekking van de aflatoxinen volgde uit het onderzoek naar de geheimzinnige kalkoenziekte in Groot-Brittannië in 1960. Al snel bleek dat de ‘Turkey X-disease' veroorzaakt werd door aardnotenmeel in het voer, afkomstig uit Brazilië. Dit meel bevatte toxinen van de schimmel Aspergillus flavus. De geïsoleerde toxinen werden naar de schimmel, aflatoxinen genoemd. Aflatoxinen worden gevormd onder warme en vochtige (tropische) omstandigheden en zijn hittestabiel . Daarom moeten temperatuur en vochtigheid continu gecontroleerd worden. In tropische gebieden en vooral in ontwikkelingslanden, is het onder controle houden van schimmelgroei op planten door het tropische klimaat niet zo eenvoudig te realiseren. Aflatoxinen komen veelal voor in pinda's en en dus ook in pindakaas. Ook kunnen aflatoxinen voorkomen in andere gewassen en producten, onder andere in maïs, rijst, sorghum, peulvruchten, cacao, specerijen (bijvoorbeeld nootmuskaat, paprikapoeder, cayenne peper), vlees, melk en melkproducten, fruit en groenten.

Bronnen:
http://www.food-info.net/nl/national/ww-pi...

ja, meestal na 1 jaar na aankoop. je kan er heel ziek van worden als je het eet maar ga je gewoon naar de dokter, is het niet dodelijk ofzo.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100