wat is het verschil in voeding met nederland en spanje?

is er in spanje een ander eetgewoonten dan in nederland?

Weet jij het antwoord?

/2500

In Spanje wordt veel vis en zeedieren gegeten omdat dit schiereiland bijna helemaal omgeven is door water. Er is een invloed van vele culturen die hun stempel op de voeding gedrukt hebben. Zo is Spanje jarenlang beheerst door de Moren en zij waren het die fruit en specerijen toevoegden aan de Spaanse maaltijd. Zij maakten de combinaties fruit, noten, vlees en vis. De rijst die zo typisch is voor de Spaanse keuken, komt rechtsstreeks van de Moorse eetcultuur. Ook het klimaat en het landschap nodigden uit tot het verbouwen van olijven, en olijfbomen staan dan ook verspreid door het hele land. De grond is vruchtbaar en er is dan ook veel vers fruit en groente. Toen Columbus Spanje ontdekte kwamen ook nieuwe artikelen uit Amerika aan in Spanje . Tomaten, vanille, chocolade, verschillende soorten bonen en aardappelen. Heden ten dage worden deze nog steeds gebruikt in de Spaanse keuken. Het ontbijt bestaat uit koffie met een croissant of ander gebakje. Een traditioneel ontbijt bestaat uit churro's (gefrituurde zoete deegslierten) met suiker of warme chocolademelk waarin ze worden gesopt. Geluncht wordt tussen 14.00-16.00 uur. De belangrijkste maaltijd van de dag en daarom uitgebreider dan het avondeten. Een typische lunch heeft meerdere gangen. Eerst iets lichts zoals salade of soep, daarna een vis- of vleesgerecht en het nagerecht is fruit, een Spaanse flan, een gebakje of cake. Hoewel er mensen zijn die 's avonds nog veel eten, is de avondmaaltijd normaliter minder uitgebreid. Het is een licht maal zoals een salade, sandwich of tapa's (kleine hapjes). De Spanjaarden eten dit avondeten pas op een laat tijdstip, vooral in weekends en tijdens de zomer pas tussen 21.00-23.00 uur. Ook blijven Spanjaarden na het eten nog lang nakletsen met elkaar voor ze evtl. naar huis gaan na het eten. Ook is er de siësta. Oorspronkelijk het middagdutje voor arbeiders , die na de lunch rust namen om het eten te verteren voor ze weer aan het werk gingen. Het is nu niet persé een dutje meer, maar de winkels en bedrijven gaan nog steeds 2 uur dicht 's middags. Op die manier kan iedereen naar huis om met de familie te eten. Ook is het in Spanje normaal om wijn te drinken, maakt niet uit ofhet thuis of in een restaurant is, het is een onderdeel van het menu. Koffie wordt hier ook ,net als bij ons vaak, meerdere malen per dag gedronken.

Hoewel Spanje hel veel kust heeft, heeft het nog veel meer binnenland. Vandaar ook dat er heel veel vlees wordt gegeten. De prijzen van vlees (en dan ook leer) zijn in Spanje veel lager dan hier. Bedenk ook maar dat de keukens van de vroegere Spaanse koloniën ook allemaal vlees georiënteerd zijn. Verder is er de in en buiten Spanje hoog aangeschreven Baskische keuken die wel meer met vis doet. Omdat de zuilvelindustrie in Spanje niet zo machtig is als in Nederland is ook het aandeel van zuivel in hun voeding lager. Zij hebben een andere schijf van 5 dan wij.

Zelf ben ik Spaans, en tot mijn 28ste heb ik daar gewoond, dus weet ik heel goed hoe dat zit, en ook de verschillen met Nederland. Om te beginnen, moet ik je vertellen dat de verschillen tussen NL en Spanje steeds kleiner worden, omdat men vaak buitenshuis eet, en dan is er, net zoals in NL, sprake van 'globalisatie van het voedingspatroon', en steeds minder seizoen- en plaatsgebonden voedsel. Erg jammer! Maar nog altijd zijn er verschillen, zowel qua etenstijd als qua voedsel. Je moet ook weten dat "hét Spaanse eetpatroon" niet bestaat. De verschillen tussen de Spaanse regio's zijn even groot wat betreft klimaat, gewoontes en eten als tussen Zuid Italië en Noord Duitsland of tussen Griekenland en Ierland. Echt waar! Normaal gesproken eet de volwassen Spanjaard 3 keer per dag, en de kinderen krijgen ook 2 keer tussendoortjes. Ontbijt is, net zoals in NL, en persoonlijke keuze. Koffie is zo'n beetje vaste prik, en verder een kwestie van smaak en ochtendhumeur. Volwassenen ontbijten vaak erg licht, en nemen daarna halverwege de ochtend nog een hapje in de vorm van tapas of een broodje, en dat in de kantine op het werk of een cafetaria. Kinderen moeten van hun ouders meer eten, en dat is net zoals in NL: ontbijtgranen, melk, sap, jam... geen pindakaas, dat vindt bijna niemand lekker. In het algemeen kan je stellen dat, zoals Amc in haar antwoord aangaf, wordt er veel later geluncht (aanvang tussen 13 en 15 uur), en als deze maal thuis wordt genuttigd, dan is het een volle maaltijd, met voor- hoofd- en nagerecht. Voorgerecht bestaat vaak uit een flink bord groente, rauwkost of pasta. Daarna volgt een hoofdgerecht op basis van vlees, vis of eieren (doorgaans wordt vis 2-3 keer per week gegeten) nagerecht is fruit en/of iets zoets. Het is overigens niet zo dat er zó vaak rijst wordt gegeten. Integendeel zelfs. Rijst komt voor als ingrediënt van paëlla (dat overigens alléén aan de Oostkust een typisch gerecht is, behalve dan in restaurants voor toeristen) of soms als voorgerecht, maar er wordt veel vaker pasta of aardappel (gebakken, frietjes of gekookt) mee geserveerd. Heel typerend is dat er veel brood met de maaltijd wordt gegeten (baguette-stijl, geen boterhammen, dat gebruikt men alleen om tosti's te maken, en dat noemt men "sandwich") Met het eten drinkt men water en/of wijn. Nooit (karne)melk of fruitsap. Dat vinden Spanjaarden heel gek als ze in NL uit gaan eten (vond ik ook in het begin!) Zie verder in de reacties (ruimte tekort)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100