Zijn zoetstoffen slecht voor je?

Ik hoor hier veel wisselende berichten over. Soms maakt het niet uit en dan is het opeens weer heel slecht. Wat is waar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van zoetstoffen voor je gezondheid. Van sommige wordt beweerd dat zij niet ongezond zijn, andere mag je mits je er niet teveel van binnen krijgt, gewoon eten of drinken. Makkelijk om te onthouden is dat wanneer je per dag max. 1 glas light frisdrank drinkt je geen gevaar loopt.

ER zijn verschillende onderzoeken geweest. Een bekend onderzoek is dat een rat is ingespoten met een (onrealistisch) hoge hoeveelheid aspartaam. De rat is overleden. RIP Nu wordt dat in bijvoorbeeld de bron weer naar de prullenbak verwezen. Ook zouden er onderzoekers zijn omgekocht. Deze berichten zorgen voor verwarring en onduidelijkheid bij de consument. Er is (naar mijn weten) geen onderzoek wat sterke bewijzen kan leveren van de invloeden van aspartaam op de lange termijn. Ondanks dat aspartaam in soort gif is, is je lichaam in staat dit af te voeren. Dus komt het neer op: "gebruik met mate". Toegevoegd na 4 minuten: Nog even een toevoeging van het EFSA: "Therefore aspartame was excluded from further consideration as both adults and children were shown to be unlikely to exceed the ADI of 40 mg/kg bw." Er lijken geen negatieve effecten te zijn zolang je onder de 40mg/kg blijft. Toegevoegd na 11 minuten: In reactie op Ivana, naarmate je aspartaam meer gebruikt kan je gevoeligheid voor dit 'gif' verhogen waardoor je er last van kunt krijgen. Zolang je niet alles met zoetjes en zoetstoffen eet en drinkt is er weinig aan de hand en als je toch bijwerkingen krijgt dan is het wel verstandig om te stoppen :-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100