Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is sojamelk slecht voor mannen door de vrouwelijke oestrogeenhormonen?

Ik had gehoord dat mannen die veelvuldig sojamelk drinken, last kunnen krijgen van vrouwelijke trekjes dankzij de aanwezigheid van vrouwelijke hormonen in de melk. Wat is hiervan waar? Kan melk iemand echt vrouwelijker maken? En bij welke hoeveelheid sojamelk gebeurt dit dan?

1.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Nee.
Hoewel sojamelk verbindingen bevat die structureel vergelijkbaar zijn met oestrogeen, werken ze niet precies hetzelfde als dit hormoon. Sojamelk bevat geen oestrogeen, maar wel fyto-oestrogenen .

Het meeste onderzoek suggereert dat matige consumptie van sojaproducten, waaronder sojamelk, geen invloed heeft op de oestrogeenspiegels. Dit is aangetoond bij premenopauzale vrouwen in een grote meta-analyse.

Het is wetenschappelijk niet onderbouwd dat sojamelk hoge oestrogeenspiegels en feminiserende bijwerkingen bij mannen kan veroorzaken.
Ondanks de perceptie dat oestrogeenhormonen beperkt zijn tot vrouwen, produceren mannen van nature ook oestrogeen - alleen op niveaus die veel lager zijn dan die in het vrouwelijk lichaam.
Matige consumptie van soja veroorzaakt geen hoge oestrogeenspiegels bij mannen. Een literatuuronderzoek naar vruchtbaarheid en steriliteit vond geen verband tussen soja-inname bij mannen en veranderde oestrogeenspiegels of veranderde testosteronniveaus.
(Lees meer...)
SimonV
3 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding