Wat is meest vers of 'gezond en vers :voorgesneden of rauwe groente of groente uit de diepvries?

Bijv: sperziebonen, boerenkool, peentjes, doperwten, bietjes.andijvie, gehakte- of bladspinazie?
Los van uiteraard eigen moestuin en waarin relatief meeste voedingstoffen nog zitten en minst 'kunstmatig'' vers gehouden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Rauw : zelf thuis snijden en bereiden is vele malen gezonder dan welke andere versie ook Hierna volgt Diepvries: groenten worden direct na de oogst schoongemaakt en ingevroren Als laatste komt Voorgesneden: zit een transport tussen en het wordt niet verser Kortom 1) rauw 2) diepvries / pot 3) voorgesneden

Je kunt niet direct beweren dat voorgesneden groenten minder gezond zijn dan verse ongesneden-. Het is wél een feit dat groenten bij het snijden al voedingsstoffen verliezen....je beschadigt immers de cellen en vitaminen verdwijnen vaak al gedeeltelijk als ze wateroplosbaar zijn of aan zuurstof/ zonlicht worden blootgesteld. De mate waarin ligt aan de groentesoort. Kortom; het verlies van voedingsstoffen is niet zo'n punt...als je ze zelf snijdt gebeurt dit ook. Het verschil zit hem erin dat je ze dan sneller eet dan dat ze eerst verpakt moeten worden en getransporteert/ in het winkelschap liggen. Gesneden groenten is namelijk wel kwetsbaarder en gevoeliger voor bacteriën of vervuiling dan ongesneden. De voedselfabrikanten hebben daar echter wel een oplossing voor gevonden. Zij verpakken de gesneden groenten in speciale materialen of conserveringsmethoden die langer houdbaar en knapperig fris houden. Wassen in ijswater, vitamine C toegave of koolzuurgas/stikstof toevoegen i.p.v. zuurstof zijn zo van die maatregelen om groenten langer 'vers' te houden. Uiteraard gebeurt dit op een verantwoorde en veilige manier, zoals de wet/regelgeving voorschrijft. Hier zijn strenge kaders voor! Mits de verpakking niet geopend is en je rekening houdt met de houdbaarheidsdatum en de koelinstructies, is het absoluut veilig en net zo gezond om voorgesneden groenten te eten en zal ongeveer net zoveel voedingsstoffen bevatten. Het is zuiver het gemak dat gesneden groenten aantrekkelijk maakt en ondanks dat het duurder is wordt er veel gebruik van gemaakt. Niet iedereen heeft de tijd of zin om even een hele kool te schaven bijv. en heeft dan weer veel over dat weer bewaard moet blijven. Dan is het toch beter om een klein zakje te nemen dan een hele kool. Het belangrijkst is dat je dagelijks minstens 2 ons groenten eet....dat is belangrijker dan of je het zelf snijdt of door de fabriek laat doen ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100