Meloen is familie van de komkommerachtigen en bestaat voor zo'n 95% uit water.
Het is dus een goede dorstlesser mits hij rijp is en koud wordt gegeten.
In combi met verse groenten kan het een pittige salade worden, in combi met andere verse zomervruchten is het een lekker dessert en samen met rauwe ham, kaas of salami is het een uitstekend voorgerecht.
Verhitting verdraagt hij echter niet, want gekookt smaakt hij echt naar niets. Hij voegt dus niets toe aan smaak.
Je kunt hem wel koud toevoegen aan een kruidig sausje ( bijv. 50 ml. water dat 5 min. zacht gekookt heeft met 1 gekneusde stengel citroengras, citroensap, 1 theel. vers geraspte gember en wat venkelzaad, citroengras eruit, 2 lepels rietsuiker en 1 theel. kerriepoeder erin oplossen en afkoelen. Dan een deel gepureerde meloen erdoor en evtl. wat water naar smaak en tot slot meloen in stukjes erdoor scheppen en de pitjes van een granaatappel). Je hebt dan een lekker zoete meloencurry.
Ook kan je er een meloenchutney van maken die je bij een curry kan geven of als dipsaus kunt gebruiken. Als je wilt kan ik je daar ook wel een lekker recept van geven.