als er in een kookboek uit 1936 staat dat je melk toe moet voegen, moet ik dan van volle of halfvolle melk uitgaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ga maar van volle melk uit en zelfs die is dan nog te mager (3,5%). Je zou er zelfs nog wat room aan toe kunnen voegen. De vooroorlogse rauwe melk had een vetpercentage van ca. 3,85%, afhankelijk van het seizoenverloop. Droge seizoenen leverden lagere vetgehaltes op. Pas in 1940 werd wettelijk vastgesteld dat de consumptiemelk maximaal 3% vet mocht bevatten. Die afroming was nodig voor de productie van boter voor het "Duitse" leger. Jouw kookboek is van voor die tijd. (1936). In die tijd werd veel melk direct van de boer betrokken wat nog niet gepasteuriseerd was (rauwe melk) en daarom ook snel bedierf. Het was dan ook enkele centen goedkoper per kan dan de gepasteuriseerde melk die via de melkcoöperaties aan de consument in de stad werd verkocht. Ook de zgn, biest ( melk van koeien die net gekalfd hebben) vond gretig aftrek omdat dit als super gezond werd gezien en ook super vet was.

Wat je zelf het liefste gebruikt. Mogelijk wordt volle melk bedoeld, maar anno 2012 hebben we meer keus. Succes!

Denk dat ze volle melk bedoelen, waarschijnlijk hebben ze het zelfs over melk rechtstreeks bij de boer vandaan. Al had je eind 19de eeuw al melkfabrieken. Maar zoals mijn voorganger ook al zegt, tegenwoordig zijn er meer keuzes. Toegevoegd na 47 seconden: Weet niet zeker of ze toen ook al halfvolle melk kenden

In het Melkstandaardisatiebesluit 1940 werd melkstandaardisatie, dat wil zeggen standaardisatie van het melkvetgehalte van consumptiemelk in Nederland wettelijk verplicht gesteld. Het standaard melkvetgehalte werd destijds in Nederland vastgesteld op 3% . Dus in het recept wordt gewoon z.g. volle melk bedoeld, omdat er toen nog geen sprake was van halfvolle melk.

Rauwe melk, en die is altijd vol. Het kalfje neemt met minder vet geen genoegen, dus waarom zou jij dat wel doen? Het is super gezond vet wat er in rauwe melk zit. Met een beetje moeite is het nog steeds te koop. Mijn advies, zoek een biologische boer en haal daar je rauwe koeienmelk. En blijf vooral dat kookboek uit 1936 gebruiken. Daarin staan gezondere maaltijden dan in de kookboeken van tegenwoordig...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100