Wat zijn echte noorse recepten?

Wij zijn helemaal noorwegen-fans, maar ik ben er in de keuken nog niet zo mee bezig geweest, omdat ik niet echt weet wat echte noorse recepten zijn..
ik wil met de kerst eens wat speciaals doen.. dus vandaar hier mijn vraag.
wie kan me helpen??

Weet jij het antwoord?

/2500

Na een zoek op google vind ik al gelijk tientallen recepten. http://www.visitnorway.com/nl/Activiteiten/Eten-en-drinken/Populaire-Noorse-gerechten-en-lekkernijen/

Hier heb je 26 echte Noorse recepten: http://noorwegen.placement.nl/default.aspx?menu=181

Een Noors kerstmenu bestaat traditioneel uit varken, lam en in sommige streken een schapenhoofd. Hierbij worden groenten als aardappelen, koolraap en zuurkool ( die niet echt zuur is) gegeten. Koolraap hoort dan bij het lamsvlees (meestal lamsbout , gezouten en gedroogd soms gerookt). Het zijn de ribstukken van het lam die worden gestoomd boven dunne berentakken volgens de traditie. Het wordt geserveerd met worstjes, gekookte aardappels gemengd met koolraap. Bij het varken ( met Kerst is het 'Ribbe' ofwel geroosterd knapperig buikspek) wordt zuurkool geserveerd,kerstworstjes, vleesballetjes en jus. Als dessert nemen ze 'riskrem'. Dit is rijstepap met slagroom. Daar zit een amandel in verstopt en degene die hem vindt krijgt een klein cadeautje ( meestal een marsepeinen varkentje.Hier hoort rode bessensapsaus bij. Gezouten stokvis is onlosmakelijk met Kerst verbonden in noorwegen. Kalkoen ,al dan niet gevuld en opgediend met spruiten, bloemkool, appels, druiven of pruimen met een Portsaus en Waldorfsalade. Kabeljauw wordt ook vaak met kerst geserveerd maar ook Kerstham zal zeker een keer op tafel verschijnen, koud of warm. Typische kerstdranken; Aquavit, Glogg ( soort glühwein met siroop, kruiden en gedroogde amandelen en rozijnen ernaast, Kerstbieren wordt speciaal gebrouwen, zijn zwaarder dan normaal en bevatten kruiden. hebben ook een speciaal mooi etiket. Kerstfrisdrank, met een rode -of goudachtige kleur. Voor de kids. Dan zijn er nog de zoetigheden zoals peperkoek, een dun speculaasachtigbiskwietje is wel de favoriet. De tulband van amandelen. Een traditionele cake met kerst die bestaat uit 18 kransen die steeds kleiner worden en als een toren gestapeld worden als een ronde pyramide. Wordt versierd met kleine Noorse vlaggetjes.Tenslotte is er de kerstmarsepein. Vooral met chocola eromheen is in trek. http://www.worldcook.net/Nederlands/Recepten/Wereldrecepten/Noorwegen-recepten.htm Hier vind je heel veel recepten.

'Fårikål'. Dit is een winters lamsgerecht uit Noorwegen. Ingrediënten voor 6 personen 1 kg. lamsvlees (niet te mager) met wat botten 1 witte kool van ongeveer 1½ kg. zout zwarte peperkorrels laurierblaadjes bloem Voorbereiding Leg in een ruime pan een laagje vlees. Daar bovenop stukjes kool en strooi daar 2 eetl. bloem, 2 à 3 laurierblaadjes, 1 tl. zout en wat peperkorrels overheen. Vervolgens weer een laagje vlees, daarop weer kool en zo doorgaan tot de hele pan vol is. Bereidingswijze Vul de pan met water tot ze halfvol is. Laat het geheel aan de kook komen en laat het daarna gedurende ongeveer 3½ uur verder sudderen tot de botten loskomen. Als het gerecht gaar is moet het een lichte kleur hebben. Serveertip Opdienen met gekookte aardappels en wat peterselie. Hier vind je nog meer echte Noorse recepten: http://www.smulweb.nl/zoeken/?query=noorwegen&type-recepten=recept

Kijk eens op dezwe site en haal je hart op: http://www.noors.net/noorwegen/recepten/10/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100