Hoe komt het dat Raki wit kleurt als je het mengt met water?

Het zijn beide heldere vloeistoffen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat komt doordat er anijs in zit. Anijs heeft de eigenschap wit te kleuren wanneer het wordt vermengd met water. Pas bij vermening met alcohol vanaf 38% blijft hij helder. Raki bevat 45 tot wel 50% alcohol. Wanneer je dat vermengt met water, wordt het verdund en als het alcoholpercentage onder de 38% komt kleurt het wit.

Als je er water bij doet wordt het alcoholpercentage te laag te laag voor bepaalde stoffen uit het drankje die in alcohol oplossen. Ze "ont-oplossen" dan als het ware waardoor ze gaan "samenklonteren" en dus zichtbaar - wit in dit geval - worden. Het is "samenklonteren" van zulke microscopisch kleine deeltjes dat je geen klontjes zult proeven. Nou ja, hoe het helemaal precies in elkaar steekt weet ik niet precies maar dit is wel een beetje de strekking van het geheel :-).

Chemische reaktie, in dit geval (neerslagreaktie). Net als dat eiwit bij verhitting van vloeibaar naar witte vaste stof verandert

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100