Is dronken zijn onder de 18 illigaal?

Ik ga vrijdag met carnaval naar een feest en de organisatie zegt dat iedereen die de blaastest faalt naar de politie gestuurd word. Drinken onder de 18 is toch gewoon legaal als je het in een privé sfeer doet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Mbt de deelvraag: "Drinken onder de 18 is toch gewoon legaal als je het in een privé sfeer doet?" Ja, het is legaal als er daadwerkelijk sprake is van 'privé-sfeer'. Maar jij hebt het in je vraag over een feest van een organisatie - en een dergelijk feest is geen privé-sfeer meer. Prive sfeer is echt 'privé'; een kleine besloten groep familie of vrienden thuis of vergelijkbaar. Een feest zoals jij kort beschrijft is een evenement dat zeer waarschijnlijk vergunningplichtig is; er is ook een 'organisatie' die ook dreigt met blaastesten en politiecontact, dat wijst allemaal op (semi-)professionele achtergrond.

Dat je als minderjarige de alcohol thuis hebt genuttigd is legaal, maar dan moet je ook wel thuis blijven. Ga je toch op weg naar het feest en faal je bij de blaastest dan heb je je schuldig gemaakt aan openbare dronkenschap. Als minderjarige zul je via de politie doorgestuurd worden naar HALT. Er volgen minstens gesprekken tussen de minderjarige die een glas te veel op had, de ouders of verzorgers en de Halt-medewerker. Gezocht zal worden naar een passende Halt-straf afgestemd op het leer- en denkniveau. Als minderjarige dronken worden is al niet handig maar dan ook nog de waarschuwing van de organisatie in de wind slaan omdat je denkt het beter te weten is wel gigantisch bezopen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100