Light frisdrank of Sinaasappelsap ?

Ik heb diabetes en hoorde laatst dat ik beter niet te veel light frisdranken kan drinken, omdat de zoetstoffen die daarin zitten kankerverwekkend (kunnen) zijn. In sinaasappelsap zitten vaak geen toegevoegde suikers maar alleen natuurlijke vruchtensuikers mag je dat dan wel drinken ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zie link. Je mag het inderdaad wel drinken, let alleen op de calorietjes!!! En let erop of het ongezoet sap is.

Zoetstoffen en vervangsuikers zijn onder te verdelen in 3 groepen: 1) Zoetstoffen die geen energie leveren. De namen van deze stoffen zijn sacharine, cyclamaat, aspartaam, acesulfaam-K en sucralose. Van deze energievrije zoetstoffen zijn maar kleine hoeveelheden nodig. Ze zijn vele malen zoeter dan suiker en hebben geen invloed op het bloedsuikergehalte. 2) Maltitol, sorbitol, mannitol en xylitol behoren tot de groep van de polyolen. Deze suikervervangers zijn iets minder of ongeveer even zoet als suiker. Ze leveren ongeveer de helft zoveel energie en hebben weinig of geen invloed op het bloedsuikergehalte. Polyolen zijn, met uitzondering van sorbitol, niet te koop in de handel. 3) Fructose (= vruchtensuiker) en andere alternatieve suikers zoals moutstroop(=maltose), maïsstroop, cichoreistroop en honing zijn broertjes van gewone suiker. Ze leveren evenveel energie en zullen de bloedsuikerwaarden wel beïnvloeden. Ze worden nochtans veel gebruikt in producten met vermelding 'suikervrij' of 'geschikt voor mensen die het gebruik van gewone suiker willen of moeten vermijden'. Laat je dus niet beetnemen, lees steeds aandachtig de samenstelling op de verpakking!

Sap lijkt mij altijd beter dan light frisdrank. Of bedoel je ook de bekende multivitaminesap van de Aldi? Ik ben helemaal niet zo 'light', maar meer van de natuurlijke suikers. De goedkopere sinaasappelsappen (wat een woord....) zijn vaak gezoet met suiker. Appelsientje is volgens mij het meest natuurlijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100