Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is de beste manier om in een band jezelf en de muziek goed te kunnen horen?

Tijdens het optreden wil ik de muziek en mezelf (de zang, ik zing zelf) goed kunnen horen om zo goed mogelijk te kunnen zingen. De speakers zijn naar het publiek gericht, dus horen we ons zelf niet zo goed.
Ik weet dat er feedback (stage)monitoren zijn. Maar wat zijn de andere betere opties tegenwoordig?

5 jaar geleden
in: Muziek
5.5K
Amadea
5 jaar geleden
Oortjes. Dat is de reden waarom je professionele musici daar altijd mee ziet.
roelp
5 jaar geleden
En wat voor oortjes zijn dat? Waar kan ik die krijgen?
Reddie
5 jaar geleden
@Amadea, oortjes worden alleen gebruikt bij (radio) opnamen.
Voor live geluid gebruik je monitor boxen die naar de musici gericht staan.
Amadea
5 jaar geleden
Welnee, Reddie. Zie bijvoorbeeld https://www.startpagina.nl/v/entertainment/muziek/vraag/36728/dient-oortje-artiesten/ en https://www.startpagina.nl/v/entertainment/muziek/vraag/274719/waarvoor-dienen-oordopjes-artiesten-tijdens/
LeonardN
5 jaar geleden
@Reddie Ik weet niet of je weleens tv kijkt, maar bij bijna alle liveshow-optredens die je vandaag de dag ziet zie je een of meerdere zangers met oortjes in. https://www.youtube.com/watch?v=qbMh3HzQv6Y
De een na de ander werkt met een in-ear-monitor systeem.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Om jezelf te horen bij een live optreden moet je gebruik maken van zogenaamde ''monitor boxen''. Dat zij dus gewone luidsprekers die op jezelf / de muzikanten gericht staan.
(Lees meer...)
5 jaar geleden
LeonardN
5 jaar geleden
moet je gebruik maken van zogenaamde ''monitor boxen'' Dat kan, moet niet, wordt al door de vrager aangedragen en is dus niet een alternatief, of een extra waar om gevraagd wordt.
Een "in-ear monitor", ook wel "in-ear-system" genoemd.

https://nl.wikipedia.org/wiki/In-ear_monitor
"In-ear monitor
Een in-ear monitor is een geluidsisolerend luidsprekersysteem voor in de oren, vergelijkbaar met oordopjes maar gedragen in de gehoorgang, vaak vergezeld van een kleine, op het lichaam draagbare radio-ontvanger, waarmee een podiumartiest of geluidstechnicus het gemengde geluid van muziekinstrumenten en zangstemmen kan horen."


https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/de-maatschappij/waarom-hebben-popmuzikanten-vaak-dopjes-hun-oren
"Het systeem van de oordopjes wordt een in-ear-system genoemd. Maar waarom moeten muzikanten die dopjes in hun oren?

Niet goed horen
Soms zie je vooraan het podium van die grote zwarte kisten staan. Dat zijn de monitoren, boxen eigenlijk. Daarmee kan de zanger/zangeres zichzelf en de anderen horen spelen en zingen. Zonder die monitoren kunnen ze dat niet goed horen. Het is namelijk een ontzettend lawaai, alle instrumenten zijn versterkt en dan hoor je jezelf niet meer zingen. De dopjes werken hetzelfde als de monitoren.

Speakertjes
De dopjes worden helemaal op maat gemaakt. In het oortje wordt een speakertje gebouwd, net als de oordopjes van een walkman. Het draadje zit vast aan een kastje wat je altijd bij je draagt. Het kastje is een zender waarmee de zanger/zangeres en de rest van de band in verbinding staat met apparatuur naast het podium.

Tekens
Tijdens het optreden zit daar een geluidstechnicus die het geluid regelt wat de band in hun oortjes hoort. Hij kan er voor zorgen dat de zanger bijvoorbeeld meer piano hoort. De bandleden hebben daar speciale tekens voor om dat aan te geven."


Hier wat oplossingen
https://www.bax-shop.nl/in-ear-monitor/in-ear-set
https://www.bax-shop.nl/in-ear-set/ant-ing30-in-ear-monitor-systeem
Algemeen

Het ANT MIM30 in-ear monitor zorgt ervoor dat je als muzikant niet meer afhankelijk bent van podiummonitoren. Zo vermijd je irritante feedback en overspraak tijdens het spelen. Een ander groot voordeel van het optreden met in-ears is de mogelijkheid om een persoonlijke mix te maken, waarin je de instrumenten die jouw voorkeur hebber meer of minder naar boven laat komen. Omdat er geen ruis vanuit de zaal wordt opgepikt hoor je als muzikant veel meer details, dat maakt het anticiperen op de muziek een stuk makkelijker.
(Lees meer...)
5 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding