Waar gaat het lied 'Al die willen te kaap'ren varen' over?

Wikipedia zegt dat het gaat om het varen om de kaap (onder ruige omstandigheden), maar anderen zeggen dat het over piraterij gaat (=kapen).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kaapvaart was een legale vorm van zeeroverij. Kaperskapiteins kregen een commissie of kapersbrief mee: een vergunning om te kapen. Het bezit daarvan gaf recht, alle schepen die voeren onder de vlag van een vijandige natie, aan te vallen en te veroveren. Kaapvaart was een gevaarlijke, maar zeer lucratieve tak van zeevaart; de kapers mochten een deel van de buit zelf houden. De bekendste Nederlandse kaper was Piet Hein, die in 1628 de 'zilvervloot' veroverde op Spanje, een enorme schat ter waarde van ongeveer 10 miljoen gulden. Spanje had dit geld hard nodig om de oorlog tegen Nederland te kunnen voortzetten. Dank zij Hein belandde het grotendeels in de krijgskas van de Nederlandse stadhouder Frederik Hendrik. Michiel de Ruyter werd in 1637 kapitein op een kapersschip dat eigendom was van de koopman en fabrikant Lampsing uit Vlissingen. Volgens sommige historici zou hij de naam De Ruyter pas in die tijd aangenomen hebben; ‘Ruyter’ betekende naast paardrijder in die tijd ook: rover.

Bronnen:
http://www.fransmensonides.nl/matroos_zij2.htm

Het lied gaat over de eisen waaraan een zeeman moet voldoen om mee te mogen varen en dat al die aan deze vereisten voldoen baarden hebben. In het eerste couplet wordt gesproken over "te kaap'ren" varen, dit heeft geen betrekking op piraterij maar op het omzeilen van een kaap, een uitstekend kustgedeelte waaromheen doorgaans onvoorspelbare en gevaarlijke stromingen ontstaan. Het tweede couplet betreft het eten van niet langer houdbare tweebak, dat wil zeggen: scheepsbeschuit. Het laatste couplet lijkt te suggereren dat het om walvisvaarders gaat, omdat er gesproken wordt over het "killen van een walrus" Toegevoegd na 2 uur: Al die willen te kaap'ren varen Moeten mannen met baarden zijn Jan, Pier, Tjoris en Corneel Die hebben baarden, die hebben baarden Jan, Pier, Tjoris en Corneel Die hebben baarden, zij varen mee Al die ranzige tweebak lusten Moeten mannen met baarden zijn Jan, Pier, Tjoris en Corneel Die hebben baarden, die hebben baarden Jan, Pier, Tjoris en Corneel Die hebben baarden, zij varen mee Al die deftige pijpkens smoren Moeten mannen met baarden zijn Jan, Pier, Tjoris en Corneel Die hebben baarden, die hebben baarden Jan, Pier, Tjoris en Corneel Die hebben baarden, zij varen mee Al die met ons de walrus kelen Moeten mannen met baarden zijn Jan, Pier, Tjoris en Corneel Die hebben baarden, die hebben baarden Jan, Pier, Tjoris en Corneel Die hebben baarden, zij varen mee

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Al_die_willen...

Het lied is volgens meerdere bronnen gebaseerd op het gedicht kaperslied van Emmanuel Hiel (St.-Gillis-Bij-Dendermonde1834 - Schaarbeek1899). De tekst van dat gedicht gaat heel duidelijk wel over zeeroverij, zie bijvoorbeeld onderstaande regel. “Lukt niet het entren, dan lukt ras het rammen. Dwars boort de boeg dan door ‘t schreiende schip.”

Bronnen:
http://liedgenootschap.net/kaperslied.php
http://romenu.skynetblogs.be/archive/2008/...

Ik denk dat het gaat over het varen rond Kaap Hoorn, de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika. In de tijd van de zeilschepen was dat een hachelijke reis, want daar stormt het gemiddeld 200 dagen per jaar en er kunnen golven ontstaan van meer dan 20 meter hoog.

Over zeelui die een avontuurlijk en enigszins misdadig leven willen leiden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100