Welke cameramensen filmen grote filmproducties met beroemde sterren?

Als een beroemde regisseur een grote film maakt waarin wereldberoemde filmsterren spelen - ofwel, een grote productie die veel kost en naar verwachting veel zal opbrengen - welke cameramensen worden hiervoor dan in dienst genomen?

Zijn dat speciale cameramensen die hun sporen in dit veld al hebben verdiend? Of gaat de regisseur (of de producent) bij wijze van spreken naar een willekeurig uitzendbureau met het verzoek "doe mij een camerateam van x mensen voor actiescenes / romantische scenes / horrorscenes?

Weet jij het antwoord?

/2500

Genuanceerd: ja. Er zijn ‘grote’ en beroemde camera mensen (cinematographers’) die het camerawerk verzorgen. Dat betekent niet dat die cameramensen ook altijd de camera vasthouden; wel dat ze camera/opstelling/beweging/lensgebruik etc coördineren. Camerawerk/cinematografie isook een erkende categorie bij de Oscars. Bekende voorbeeld is Jan de Bont; die jarenlang een koppeltje vormde met Paul Verhoeven

Vaak cameramannen die al vaker aan grotere producties hebben meegewerkt. Vaak hebben deze dan al weer ervaring opgedaan in bij andere (minder bekende) producties waar ze weer assistent waren, of key grip etc. Als je op IMDB een camera operator van een grotere filmproductie opzoekt, zie je vaak dat deze altijd wel weer andere grotere producties heeft gedaan, vaak ook van dezelfde filmserie. https://www.imdb.com/name/nm0036711/?ref_=m_ttfcd_cr6 (was al key grip in andere producties) https://www.imdb.com/name/nm0244644/?ref_=ttfc_fc_cr3264 (Veel Marvel films) https://www.imdb.com/name/nm9961111/?ref_=ttfc_fc_cr990 https://www.imdb.com/name/nm0383955/?ref_=ttfc_fc_cr1239 Zolang deze cameramannen zelf weer geen DOP zijn bij grotere projecten, zullen ze niet bekend zijn bij het grote publiek. Als het om tientallen zo niet honderden miljoenen gaat, neem je het liefst zo min mogelijk risico, en zal je dus altijd proberen mensen met eerdere ervaring naar je toe te trekken, het liefst waar je zelf ook al weer een keer mee gewerkt hebt. Ga er maar vanuit dat er heel wat visitekaartjes uitgewisseld worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100