Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kan de film blade runner uit 1982 zoveel computer effects hebben voor die tijd?

Als je dat vergelijkt met andere films uit de jaren 80, vraag ik me af hoe ze dat hebben gedaan aangezien computers in 1982 alleen nog maar tekst was.

4 jaar geleden
1.7K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Het zijn geen computer effects. Er werd maar minimaal gebruik gemaakt van computers bij de productie.

Op deze website https://en.wikipedia.org/wiki/Blade_Runner#Special_effects vind je hierover deze (vertaalde) informatie:

"De special effects van de film worden algemeen erkend als een van de besten allertijden, waarbij de beschikbare (niet-digitale) technologie ten volle werd benut. Naast matte schilderijen (voor de achtergronden) en modellen, omvatten de gebruikte technieken multipass-belichtingen. In sommige scènes werd de set verlicht, gefilmd, de film teruggespoeld en vervolgens opnieuw belicht met verschillende belichtingen. In sommige gevallen werd dit in totaal 16 keer gedaan. De camera's waren vaak bewegingsgestuurd via computers. Bij veel effecten werd gebruik gemaakt van technieken die waren ontwikkeld tijdens de productie van de film Close Encounters of the Third Kind."
(Lees meer...)
Antoni
4 jaar geleden
popeye
4 jaar geleden
Aah oke, en dat grote gebouw in de film met al die lampjes is gewoon een schaalmodel net als in de oude star wars films?
popeye
4 jaar geleden
Ik heb die film op netflix in hd bekeken, en dan is het net alsof die film nog niet echt oud is, special effects enzo je zou echt denken dat er een computer aan te pas is gekomen
Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
"je zou echt denken dat er een computer aan te pas is gekomen"
Dat is ook zo, rendering van die scene die jij beschrijft is gedaan op een Amiga 4000 met Lightwave 3D als rendersoftware. Antoni stelt dat er minimaal gebruik van werd gemaakt, maar dat was in de praktijk toch echt anders.
popeye
4 jaar geleden
Maar de Amiga 4000 bestond nog niet in 1982. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Amiga_4000
LeonardN
4 jaar geleden
@Bhagavad. https://mashable.com/2017/10/03/1982-blade-runner-tydk/?europe=true
no CGI = geen computer gegenereerde beelden. Ook de software die je noemt bestond toen nog niet.
https://en.wikipedia.org/wiki/LightWave_3D
1990 release Wellicht ben je in de war met een andere films? Uit dat zelfde jaar (om je een idee te geven hoever cgi toen wel ging)
https://www.youtube.com/watch?v=-BZxGhNdz1k
Voor de geïnteresseerden:
https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_computer_animation_in_film_and_television#1980s
popeye
4 jaar geleden
Tron uit 1982 ziet er grafisch stuk slechtet uit dan blade runner, geeft dus wel aan dat ze in die tijd nog niet zover waren dat blade runner met de computer is gemaakt. Toch vraag ik me af hoe ze in blade runner dat grote gebouw met de lichten en die lift hebben gemaakt. En dat soort zwevende Zeppelin met die chinese vrouw die boven china town vliegt
Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
"Wellicht ben je in de war met een andere films?"
Nee, ik ben abuis met de 'directors cut' van Blade Runner die in de jaren 90 is gemaakt. Voor de orignele uit 1982 bestond inderdaad nog geen CGI. https://forums.newtek.com/showthread.php?154652-Who-has-that-old-lightwave-blade-runner-scene
LeonardN
4 jaar geleden
Die is niet zozeer "gemaakt", het is een andere cut. Geen toegevoegde CGI-beelden zover ik weet. (misschien zit ik er naast)
https://en.wikipedia.org/wiki/Versions_of_Blade_Runner#The_Director's_Cut_(1992) Ben je in de war met de 2017 film: Blade runner 2049? Die zit vol met CGI
Ik snap niet waarom je naar dat forum verwijst. Daar hebben ze het wel over de nieuw film (2049)
popeye
4 jaar geleden
Gewoon de film uit 1982, en niks anders. Niet gaan doorverwijzen naar die nieuwe blade runner of andere zooi. Die nieuwste blade runner is sowieso een erg saaie en langdradige film. Nee gewoon de 1982 versie.
Ritsuka
4 jaar geleden
Hier zie je mooie foto's en uitleg van de miniaturen die ze bouwden: http://vfxvoice.com/the-miniature-models-of-blade-runner/

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding