Kan een elektrische deken in brand vliegen?

Mijn partner is een koukleum en gebruikt een elektrische deken. Op de matras. Nu zijn er vandaag rare dingen gebeurd. Een fietsslot was ineens defect, een laptop ging niet meer aan en een andere laptop ging ineens roken.... En die elektrische deken - ik vind het maar rommel en overbodige luxe - begon ook opeens eng te doen: Lampje begon te knipperen en er is een smeltgat ontstaan. De elektronische apparaten zijn allemaal vlak voor gebruik ingeschakeld op het lichtnet. Heel griezelig. Er had volgens mij van alles fout kunnen gaan. Maar kan er ook brand ontstaan door zo'n elektrische deken? Andere apparaten in huis hebben (nog) geen problemen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Alle elektrische apparaten (elektrische dekens dus ook) kunnen kortsluiten, kortsluiting kan brand veroorzaken. Dus ja een elektrisch deken kan in de brand vliegen.

ja zoals je al zegt dat er een smelgat was. nou door zoiets kan er ook brand komen. ik vind het zelf ook gevaarlijk en overbodig. en je moet hem zowiezo uitzetten tijdens slapen!

Ja door een elektrische deken kan brand ontstaan. Altijd oppassen met die dingen en nooit aan laten als je gaat slapen en de stekker er uit.

Ja, natuurlijk kan dat! Je zegt het al: er zat een smeltgat in. Dat gat komt door een hoge temperatuur. Als de temperatuur te hoog was opgelopen, had het zo hoog kunnen worden waardoor er brand had kunnen ontstaan. Gelukkig worden de meeste elektrische dekens, matrassen en ander beddengoed van katoen gemaakt (die vatten minder snel vlam), als het polyester was geweest, had je huis in lichter laaie kunnen staan.

Een elektrische deken hoort beveiligd te zijn tegen doorbranden. Als het toch gebeurt, is het OF een oude, onveilige OF er is om een of andere reden een veel te hoge stroom doorheen gegaan. De coating van de kabels is doorgesmolten. Hierdoor kan inderdaad kortsluiting ontstaan. Als opeens meerdere apparaten bij jou in huis kuren krijgen, moet je misschien maar eens een elektricien uitnodigen om het stroomnet na te kijken.

De oorzaak is overigens eenvoudig verteld: door woelen (vaak omdraaien) worden de stiknaden losgetrokken en kunnen draden over elkaar heen komen te liggen waardoor ze plaatselijk veel warmte kunnen opwekken. Ik heb bij zo'n vrijgezelle dame wel eens een knotje verwarmingsdraad uitgepulkt en op de naaimachine de zaak weer vastgestikt - en onder het brandgat maar een nieuwe lap meegestikt. In geval van kouwelijk vrijgezelle draaikonten zou ik het volgende doen: controleer eerst of ze wel met het hoofd naar het Noorden of Oosten slapen (dáár komt het woelen van, zelfs een koe eet niet met zijn kop naar het Zuiden), 2e. zet de deken op de 4 hoeken met daarvoor te koop zijnde bedbretels goed vast en daarover een hoeslaken, dus die een matras helemaal omvatten kunnen. Er bestaat in de literatuur inderdaad een verhaal van een mejuffrouw van 37 lentes die in korte tijd 7 stofzuigers, 5 naaimachines, 5 wasmachines en 8 keukenmachines in rook zag opgaan. Uiteraard werd haar deur platgelopen door veel wetenschappers aan hotetotemetologen zoals parapsychologen - uiteindelijk bleek alles door een beetje electronicus echt wel verklaarbaar te zijn en werd met wat piepkleine extra onderdeeltjes opgelost.

hoi ast36850, ja, alles kan, dus ook brand is mogelijk. er zijn twee soorten elektrische dekens, de ene soort is om onder te liggen, de andere is om het bed voor te verwarmen, maar tijdens het slapen moet hij UIT! die laatste werkt vaak op netspanning (230V~) als de bedrading bloot komt te liggen, dan is de kans op een schok ruim aanwezig de andere soort werkt op zwakstroom, die kan en mag je gedurende de gehele nacht aan laten staan. de bedrading zelf is de thermostaat, dus goed geregeld. uiteraard is er bij allebij de typen een maximale temperatuur beveiliging aanwezig. zoals alle elektrische apparaten, kunnen ook elektrische dekens kapot gaan. jij vertelde dat plotseling laptops, en de deken kapot zijn gegaan, vraag eens aan de buren, maar dan wel twee huizen overslaan, hoe zij dit hebben ervaren. in gewone rijtjes huizen krijgt elk huis één fase aangeboden. jouw huis heeft dezelfde fase als het derde huis. dus als jij een onterechte spanningsverhoging hebt ervaren, en daar lijkt het een beetje op, dan heeft het derde huis dat ook ervaren. vaak ondervind de gehele groep deze klacht, dus de directe buren hebben vermoedelijk ook iets te melden. tot slot, het kan ook gewoon een typisch geval van pech zijn, een nare samenloop van omstandigheden. ik verwarm mij 'savonds altijd aan mijn vrouw, en heb daarom geen elektrische deken nodig. Liefdesvuur verwarmt hart en ziel. Groeten, Dré

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100