TV verkocht via termijnen aan een vriendin, ze wilt niet meer betalen en zegt dat het van haar is. Wat kan ik hier aan doen?

Het gaat om een (niet meer) vriendin van mij. Omdat haar tv kapot was en ik had nog een flatscreen staan, bood ik haar deze aan voor een klein bedrag namelijk 200 euro.
Ze heeft een aanbetaling gedaan van 50 euro bij de zogenaamde aankoop. Het resterende bedrag zou ze elke maand 50 euro aflossen dat ze in 4 maanden klaar zou zijn. Maar nu heeft ze niets meer van haar laten horen, is nooit meer thuis, facebook geblokt, telefoonnummer veranderd. Nu zegt ze dat het van haar is en ik de tv niet meer terug krijg. En toen werd alle contact verbroken en probeert ze via haar moeder alsnog de tv gratis te krijgen. Hier ben ik het niet mee eens, het is niet alleen een principe kwestie maar ook een geld kwestie.
WAT KAN IK DOEN?????

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoop dat je deze zaak, in ieder geval de financiele afhandeling, op papier hebt staan ... met een handtekening van beide partijen. Je kunt dreigen hiermee naar de politie te stappen. Als dit niet zo is kun je misschien een vriendelijke (geen beschuldigende) brief aan haar moeder zenden met uitleg over de situatie. En dat je je toch niet voor kunt stellen dat zij er niet voor zou willen zorgen dat haar dochter haar plicht doet. Of je kunt zeggen: een wijze les ... geen dingen meer verkopen aan vrienden/familie zonder alles op papier te zetten.

Niks meer. Je vriendschap was haar waarschijnlijk niet meer dan 150 euro waard, en als je niks op papier hebt staan, wordt het heel erg lastig. Wettelijk is een mondelinge overeenkomst dan wel geldig en bindend, maar in de praktijk komt er van dit soort akkefietjes meer dan 150 euro ellende. Die juridische weg begint bij aangifte doen van verduistering. Je zou kunnen proberen een keer met haar moeder te overleggen maar dat hangt wel erg af van hoe het contact tussen jullie is of daar iets mee valt te bereiken. Het is wel weer een tekenend voorbeeld van hoe gevaarlijk het is om zaken en vriendschap te mengen. zelf heb ik ook enkele "vriendschappen" zien struikelen over een paar luizige tientjes, dus help ik vrienden alleen nog maar om niks of als ik het geld eventueel echt kan missen. Jij kunt in elk geval jezelf recht in de spiegel aankijken en weten dat je goed hebt gehandeld en goed hebt bedoeld toen je haar het aanbod deed. Zij kan in de spiegel alleen nog maar een laaghartige, kruiperige, achterbakse, valse vriendin zien, die vermoedelijk haar hele leven problemen met geld en vriendschappen zal houden en voortdurend zal proberen je te ontlopen. Eigenlijk meer iets om medelijden mee te hebben. Zie het als een wijze les ; help alleen vrienden als je het geld missen kan en de vriendschap jullie beiden meer waard is, en ga geen zakelijke overeenkomsten aan als dat niet strikt noodzakelijk is om ze uit de problemen te houden en zet die op papier met duidelijke afspraken.

Ik weet niet waar je woont, maar in België geldt het principe: "consensualisme is de regel, formalisme is de uitzondering". Consensualisme heeft te maken met "consensus" . Dus als jullie overeen komen is er een contract, ook al is dat niet schriftelijk en is er geen enkele andere formaliteit vervuld. Iets anders is het als het erop aankomt te bewijzen dat er een overeenkomst was, bv. bij problemen. En dan zit je wel met de nood aan een schriftelijk bewijsmiddel van de overeenkomst, alleszins als het bedrag van de overeenkomst een bepaalde som overschrijdt (ik dacht ongeveer 400 €). Jij zit duidelijk onder dat bedrag. Als je uit Nederland bent is het de vraag of daar ook een dergelijk principe geldt, maar ik vermoed van wel. De wet is er immers omdat je anders bij elke kleine aankoop een schriftelijke overeenkomst zou moeten maken (bc. als je ergens een koffie gaat drinken). Al kunnen de finesses (bv. het bedrag) wel verschillen. Om dit te weten te komen kan je best eens naar een organisatie die gratis juridisch eerstelijnsadvies geeft. Zij zullen niet enkel de wetgeving hierover kennen maar zullen je ook een procedure kunnen aanraden. Ik zou in dat geval beginnen met haar een aangetekend schrijven te sturen. Mocht je de wet echter niet aan je kant hebben staan, zie ik de volgende mogelijkheden : - als het een vriendin was weet je wellicht toch wel iets van haar, bv. of ze een stamcafé heeft, waar ze werkt etc. Ga haar daar gewoon opzoeken, gelijk hoe. Neem best iemand mee. Een "getuige" heeft geen juridische waarde bij een geschil zoals dit, maar met iemand erbij zal ze wellicht anders doen dan tegen jou alleen. - ze "is nooit meer thuis": betekent dit dat ze nooit meer open doet? laat dan iemand anders aanbellen, best natuurlijk niet degene van wie ze weet dat het je boezemvriendin is. het is heel gemeen maar als die persoon tegen de deur gaat staan kan jij achter de hoek vandaan komen zo gauw ze heeft open gedaan kan ze de deur niet meer dichtknallen. - zoek es op of er een andere reden is waarom ze niet thuis is (kan iemand anders niet op haar facebook)? of kijk es bij Pipl. Als er niks helpt, laat het dan los. Het heeft zin jezelf ook nog ongelukkig te maken door wrok, kwaadheid of schuldgevoelens. Je bent geld kwijt, maar er zijn ergere dingen die kunnen gebeuren. En verlies zeker je vertrouwen niet in mensen. Dat zou een veel groter verlies zijn.

Wellicht een optie om desbetreffend persoon eerst in gebreke te stellen? Je stuurt haar een brief met een uiterlijke betaaldatum Als daar niets uit voortvloeit, of als na de gestelde datum geen betaling is ontvangen? dan kun je haar dagvaarden. Het zou inderdaad beter geweest zijn als jij de mondelinge afspraak, ook schriftelijk bevestigd had. Desalniettemin is een mondelinge toezegging/afspraak ook rechtsgeldig. Zij heeft immers jou aanbod aanvaard middels de (aan)betaling. Er was - neem ik aan - geen discrepantie tussen wil en verklaring! Succes.

Er zal geen contract koop op afbetaling zijn opgesteld. Dan is het volgende aan de hand: jij hebt je verplicht tot levering van een tv. Die verplichting ben je nagekomen. Op het moment dat je de tv overdroeg werd de andere partij eigenaar (er is geen eigendomsvoorbehoud gemaakt). De andere partij is verplicht de koopsom te voldoen. Jullie hebben afgesproken dat de koopsom in termijnen betaald mag worden. De koper komt deze verplichting niet na. Dat heeft niets met de eigendomsoverdracht van de tv te maken. Jij hebt nu een vordering op de koper. Je kunt de koper aanmanen tot betalen. Als die niet betaalt, rest alleen een gang naar de rechter om betaling / incasso middels een deurwaarder af te dwingen. Maar dit vergt nogal wat inspanning voor een dergelijk bedrag. Het heeft geen zin de politie in te schakelen, het gaat om een civiel conflict.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100