Kan een kapotte vriezer zorgen voor extreem verbruik?

Goedendag,

Na 3 maanden heb ik mijn energiemeter gecheckt en kwam ik op een totaal verbruik van 859kwh (286kwh per maand). Ik probeer zuinig met mijn energie om te gaan, dus schrok hier wel van. Mijn vriezer geeft een alarm lampje aan en is dan ook meer aan het koelen dan normaal (hij zoemt de hele tijd). Omdat dit het geval was heb ik mijn vriezer geprobeerd zo veel mogelijk uit te zetten, ik denk dat hij in deze drie maanden maximaal 3 weken heeft aangestaan. Zou het kunnen dat dit het hoge verbruik verklaard, of zal er iets anders aan de hand zijn? Wellicht wordt er bij mij stroom afgetapt.. maar voordat ik deze conclusie trek, en onderzoek ga doen, wil ik er graag zeker van zijn dat dit niet door de vriezer komt.

Ik ga er vanuit dat ik zelf zo'n 200kwh heb verbruikt in deze 3 maanden. Zou het bijvoorbeeld kunnen dat de kapotte vriezer voor zo'n 600 kwh heeft verbruikt in deze tijd? (In maximaal 3 weken tijd)

Groetjes,

Bas

Weet jij het antwoord?

/2500

Het genoemde meerverbruik lijkt mij onmogelijk zelfs als een gemiddelde tafelmodel vriezer permanent staat te vriezen zoals bij jou het geval is. Ik zou de volgende check doen. Zet je ‘verdachte’ vriezer aan indien hij nu niet aan staat, en laat hem een paar uur lekker doordraaien (ik ga er namelijk vanuit dat de compressor van vriezer in het begin eerst een tijdje niet zo hard hoeft te werken - maar dat detail kan ik mis hebben. Ik ga op het geluid af). Als hij al áán stond omdat er iets in bewaard wordt: des te beter. Zet daarna eens je koelkast tijdelijk uit, en denk vooraf ook even of er nog andere verbruikers in huis zijn die automatisch kunnen in- of juist uitschakelen. Die moeten liefst ook even niet schakelen. Geen waterkokers of stofzuigers inschakelen. Als de koelkast nu ook niet meer schakelen kan, zou je een constant verbruik op je energiemeter moeten kunnen zien, en dat is inclusief de vriezer. Noteer dat verbruik. En zet daarna de vriezer uit, en noteer dan wat de meter nu als verbruik aangeeft. Het verschil is dan hoeveel stroom de werkende vriezer trok. Een goede tafelmodel vriezer kan met de compressor aan zo rond de 100 Watt verbruiken. Vergeet vooral niet hierna je koelkast wel weer aan te zetten. Dat geldt ook voor de vriezer als daar iets in ligt. Compressoren van koelkast (en vriezer) moeten bij veel apparaten wel een minuutje of 5 à 10 uit gestaan hebben alvorens ze weer normaal willen inschakelen. Maar niet vergeten! Ik vraag me overigens wel af of je je echte verbruik (zonder de verdachte vriezer) niet veel te optimistisch inschat. Wonen op kamers of voor een heel huis energie afnemen maakt veel verschil, maar jouw woonsituatie kunnen de lezers achter hun beeldscherm nu alleen maar naar raden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100