Hoe achterhaal je het probleem als de stroom zich onregelmatig uitschakelt?

In de meterkast is de stroom in onze woning opgedeeld in meerdere groepen. Elke groep heeft er een schakelaar voor zitten die dus bij de allereerste groep uit schakelt waardoor de achterliggende 4 stoppen ook uit geschakeld zijn (aardlekschakelaar??).
Nu vliegt deze schakelaar er dus zo nu en dan uit, soms weken /maanden niets en nu eergisteren nacht, gisteren nacht en vannacht.
Nooit overdag gebeurd, altijd snachts of smorgens heel vroeg.
Weet iemand waar ik het kan zoeken? Het is een vrij grote groep (de hele woonkamer, halletje, boven 2 ruimtes zitten hierop.
Of is dit makkelijk te traceren via een electricien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit is zelfs met specialistische meetapparatuur on-site nog een van de lastigste klachten om op te lossen. Soms is vocht de oorzaak, soms de bliksem en dan weer een apparaat met een storing. De enige concrete tip die ik je kan geven is de volgende: Check hoe je aardlekschakelaar is aangesloten! Het aansluiten van enkelfasige eindgroepen op een driefasige (vierpolige) aardlekschakelaar van 30 mA wordt afgeraden. De reden is dat lekstromen van de verschillende eindgroepen elkaar kunnen beïnvloeden waardoor een goede werking van de aardlekbeveiliging niet kan worden gegarandeerd. Is dat niet het probleem dan, in het geval dat wanneer het soms maanden kan duren voor een storing optreed, dan is het eigenlijk alleen maar met geluk te vinden. De oplossing is dan: je erbij neerleggen. (helaas) Dat kan op 2 manieren: 1) Doet niets en je accepteert dat soms de stroom uitvalt. 2) Je zet (of laat er in zetten) er een minder gevoelige aardlekschaker. Tot 30mA is sowieso toegestaan bij een normale woning.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100