Welk type koelkast maakt het minste geluid?

Ik zoek een nieuwe koelkast of koelvriescombi. Ik kan alleen totaal niet tegen continu zacht zoemend geluid in mijn woonkamer. Bij nieuwe koelkasten wordt wel aangegeven hoeveel decibel geluid de koelkast maakt, maar niet of dat twee keer per dag 5 minuten is of elk uur 10 minuten. En wat is dan het geluid als de koelkast niet die maximale geluidshoeveelheid produceert? De stilste koelkast maakt nog 35dB geluid en dat is voor mij al goed hoorbaar. Dus een onhoorbare koelkast bestaat niet. Daarom heb ik liever een koelkast die ik af en toe een paar minuten duidelijk hoor, dan een koelkast die continu, de hele dag, een irritante nog-net-hoorbare zoem produceert.

Nieuwe koelkasten hebben (allemaal?) een ander koelmiddel dan ouderwetse. Beter voor het milieu, dus prima. Maar daardoor schijnt de compressor meer (vaker? langer?) aan te moeten slaan, dus vaker geluid dan met een oude koelkast. Ik hoor en lees veel mensen klagen over de geluiden van hun nieuwe koelkast.

Bestaat er nog een type koelkast die niet continu geluid maakt? Die zich gewoon stil houdt als er niets hoeft te gebeuren en van tijd tot tijd even aanslaat (dat mag wel met geluid) om te koelen?

Is het zo dat een koelkast van 40dB vrijwel continu heel zacht draait en een koelkast van 45dB minder vaak draait maar dan wel iets harder? Kun je aan het energieverbruik zien hoe vaak een koelkast aanslaat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn tegenwoordig qua werkingsprincipe twee soorten koelkasten. De nieuwere techniek is die met een zgn. invertercompressor. Die slaan niet aan en af, en daar is niet iedereen blij mee. Ik heb vorige week een nieuwe tafelmodel koelkast moeten kopen omdat de oude er onverwacht volledig mee opgehouden was. Dan heb je niet veel tijd om te zoeken. Ik heb ook graag een onopvallend en stil werkende koelkast. De buitenmaten moesten ook in de beschikbare nis passen en zo. Ik kwam uit op eentje die 39 dB zou produceren blijkens het energielabel erop (A++). Maar uitgepakt (en nog niet in de nis geplaatst) viel het geluid toch meer op dan van de oude (toen die nog werkte). Met name een licht rinkelend geluid viel op – en er was niets aan de achterzijde dat rammelde of zo (daarom had ik hem nog niet op zijn plek gezet). Intussen heb ik een tijdje bijgehouden hoe vaak en hoe lang hij werkt. Ongeveer 16 minuten aan en dan 40 minuten uit, dus ruwweg een kwartiertje per uur. Tenminste, als je de deur dicht laat. Er stond nog niet veel in. Als er meer in staat kan de cyclus er nog licht anders uit gaan zien. De losse energiemeter in het stopcontact heb ik daarna verwijderd, en nu helemaal in de nis geplaatst valt het geluid inderdaad weer beter mee. Ik heb bovendien een dunne reep opencellig schuim verticaal achter-onderin de nis gezet, zodat dat dat rinkelende geluid al nabij de bron een beetje geabsorbeerd kan worden, en minder door de betegelde muur schuin omhoog weerkaatst kan worden, terwijl de compressor toch zijn eigen warmte kwijt kan. Dit lijkt te werken. Soms kun je jezelf een placebo toedienen, en je moet niet alles willen nameten! Intussen heb ik nog wat meer over koelkasten kunnen lezen, en ik kwam een uitleg tegen van de Consumentenbond over het verschil tussen normale koelkasten die om de zoveel tijd aan en uit schakelen, en koelkasten die met inverter-techniek werken (zoals de minibar op een hotelkamer). Ik vermoed dat de meeste nu in de winkel verkrijgbare koelkasten nog gewoon met de klassieke compressor aan/uitschakeling werken. Maar dat weet ik niet zeker. Het lijkt me dat jij een klassieke aan/uit koelkast moet zoeken en binnen die (denk ik nog grote) groep naar een geschikt model moet zoeken met als belangrijk selectiecriterium de opgegeven geluidswaarde. De uitleg van de Consumentenbond heb ik nog wat bewerkt om als vervolg in een reactie toe te voegen. Daar staat o.a. in dat niet iedereen happy is met het constante lichte geluid ...

Bronnen:
https://www.consumentenbond.nl/koelkast/ex...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100