hoe heet dit apparaat en hoe werkt het? (zie afbeelding)

hoi ik schroefde mijn subwoofer open met als bedoeling hem draagbaar te maken op een accu. alleen gingen de 230 kabels heel raar zoals op de afbeelding. ik heb redelijk wat verstand van electronica maar heb geen idee waar die drie blauwe kabels voor dienen hopelijk weet iemand anders het wel.
alvast bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat je hier ziet is een omvormer/trafo. Een ingaande spanning van 220/230 volt en twee uitgangen van 12 volt met tegengestelde polariteit.

Dit is een trafo 230 Volt ----> twee x 12 Volt wisselspanning met een 0 Volt middenaftakking. De maximale stroom per kring is 1,2 Ampere. Het is een gewone wisselspanning en zijn dus geen uitgangen met tegengestelde polariteit. Van deze trafo kun je in principe ook 1 x 24 Volt wisselspanning afnemen door de 12 Volt zijden (de blauwe draden) samen te voegen. Tussen deze draden en de zwarte 0 Voltsdraad staat dan 24 Volt bij 2,4 A wisselspanning. De bedoeling van de aparte 12 Volts kringen voor de Subwoofer is om de actieve stereoversterkers die er in zitten, gescheiden te voeden. Deze methode geeft een betere kanaalscheiding waardoor minder cross-over ontstaat die het geluidsbeeld negatief beïnvloeden. Soms wordt er ook wel gekozen voor aparte trafo's , voor ieder versterker een eigen voedingstrafo.

Het kan best zo zijn dat de beide blauwe draden door middel van aparte diodes naar elkaar toe geschakeld staan. Dan zou je met 1 accu van 12 volt kunnen volstaan om die versterker te voeden. Meestal worden er hele grote uitgangsvermogens op dat soort versterkertjes gezet om ze aantrekkelijk voor de verkoop te maken. Ombouwen naar accuspanning is soms een kwestie van durven. Op de zwarte draad kan je meestal de min aansluiten en op 1 van de blauwe de plus (met zekering) van een accu of extern voedingsapparaat. En die 2,4 ampere gebruikt de versterker alleen bij een volledig open volumeregelaar( maar dan zit je al ver in de vervorming van je muziek).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100