Hoe kun je ervoor zorgen dat je kat niet meer bang is voor je hond?

We hebben sinds een paar maanden een hond en daar is mijn kat heel erg gestrest van. Ze komt amper in de woonkamer, eet wat slechter, gaat vaker naar buiten, enzovoort. Nu is de hond wegdoen geen optie, maar is er een manier waardoor mijn kat weer wat meer zichzelf wordt en zich weer op haar gemak voelt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik zou de kat met rust laten en haar de kans geven te wennen. Laat het dus toe op de kast/aanrecht te springen en van bovenaf de hond gade te slaan. Maar tegelijkertijd moet je de hond leren geen aandacht aan de kat te besteden, kalm te blijven als de kat in de buurt is en haar niet te focussen. Zeker niet naar haar te blaffen. Praat zachtjes en liefkozend tegen de kat als ze in de buurt is. Het geven van lekkers heeft geen zin, een dier dat bang is pakt niets aan. Zorg dat er nu geen interactie tussen hond en kat is, want als ze langzaam vertrouwen krijgt, ben je direct weer terug bij af als ze van de hond schrikt. Maak tegelijkertijd de hond niet angstig voor de kat, dus straf de hond niet, maar gebruik geduld en doorzettingsvermogen om alles in goede banen te leiden. Zo heb ik het gedaan en met een beetje geduld en gezond verstand van jouw kant, worden het nog vriendjes. Succes.

Die angst kun je niet wegnemen. De kat zal moeten accepteren dat er een indringer in haar/zijn territorium is. En wát voor een. Een HOND, die nota-bene veel aandacht krijgt en haar/hem van haar /zijn troon lijkt te stoten. Dat wordt een proces dat veel tijd kan vergen.

Alhoewel de kat vaak het vaak het moeilijkste vind, kan het wel, met heel veel geduld en management. Zorg eerst dat de kat een plek heeft waar de hond niet bij kan. Maak bijv. gebruik van traphekjes. De kat moet een vluchtplek hebben waar de hond niet kan komen. Leer de hond de kat te negeren, dus al de hond naar de kat kijkt, vraag jij de aandacht van de hond (wat lekkers helpt). Feliway voor de kat, kan ook helpen de kat wat meer te laten ontspannen. Doe de hond eens in de bench en ga spelen met de kat, of hersenwerkspelletjes die je met de kat en hond om de beurt kan doen. Als het echt moeilijk blijft voor de kat, zou je nog hulp kunnen vragen van een kattengedragskundige.

Je kan de kat een hoger plekje geven, bijvoorbeeld op een kast of krabpaal. Je kat kan dan op zijn eigen plek wennen aan het nieuwe beest. In het buiten koud is wilt ie waarschijnlijk ook meer binnen zijn. Dan komt ie wel weer vaker naar binnen. wij hebben ook 2 katten en we kregen toen 2 honden erbij. in het begin renden ze er ook voor weg, maar op den duur gingen de katten dan toch weer op de bank liggen en als er dan een hond te dichtbij kwam, gaf de kat m af en toe een blaas of uithaal, dat is dan niet erg want nu zitten ze soms gewoon gezellig naast elkaar en zijn er absoluut geen problemen meer.

Zorg dat de kat een plek heeft waar hij heen kan waar de hond niet heen kan. Laat je hond soms even met rust en ga eens een kwartiertje lekker kroelen met je kat. Probeer tegelijkertijd ook je hond aandacht te geven, zodat hij zich ook niet buitengesloten voelt. Als je kat een keer op de kast springt, laat hem dan maar even, hij moet proberen de hond een beetje gade te slaan en rustig aan hem proberen te wennen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100