Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is het bijzonder dat er 2 kuikens in 1 ei zitten?

Hallo,
er is net een kuikentje bij ons uitgekomen. In de schaal lag iets dat leek op een niet uitgekomen kuikentje, dat in een vroeg stadium was overleden. Het kuikentje dat wel is uitgekomen ziet er gewoon gezond uit. Is het bijzonder dat dit kuikentje uit het ei is gekomen? En kan het zijn dat hij alsnog overlijd?
Groetjes Bente

Picture for question
3 jaar geleden
in: Vogels
2.7K
Ivana
3 jaar geleden
IK weet dat twee dooiers in een ei: "dubbeldooiers" genaamd, gewoon voorkomt. Maar heb geen ervaring met het uitbroeden ervan. Bij onze kippenboer kan je zelfs om dubbeldooiers vragen als je eieren bij hem koopt.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Het is normaal, dat je bij kippeneieren een dubbeldooier tegenkomt (hoewel je ze niet heel veel ziet). Het is echter wel bijzonder, dat beide dooiers bevrucht zijn. Dat had dus theoretisch een levende tweeling kunnen worden; maar in de praktijk komt dat niet voor, omdat twee kuikentjes elkaar gruwelijk in de weg zitten in de eierschaal.
Evenals bij ander dieren en mensen kan het natuurlijk voorkomen, dat een van de twee voortijdig, in het embryonale stadium overlijdt. In de praktijk blijken beide kuikentjes het uiteindelijk NIET te overleven. Misschien heb jij meer geluk met je kuikentje.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
3 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding