Welk soort wesp is dit (lees beschrijving)?

Vorig jaar zag ik in de buurt een wespennest, ik weet echter niet precies wat het voor wespen zijn. Het gaat om kleine wespen met een vrij lang lichaam. Geen Franse veldwesp, want ze hebben geen lange achterpoten en ook geen opvallende voelsprieten. Het is een redelijk groot volk geweest, in een hol in de oever van een greppel om een weiland. Ze waren niet geïnteresseerd in zoetigheid, naar mijn idee vingen ze insecten boven het weiland. Ze waren ook helemaal niet aggressief, je kon heel dichtbij het nest komen.
Toevoeging: Het was dus zeker geen volk van minder dan honderd wespen, want er vlogen continu wespen in en uit. Vaak meerdere tegelijk. De wespen bleven nog tot zeker november in meer of mindere mate actief.

Toegevoegd op 13 July 2021 09:08: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Vermoedelijk betreft dat de Kleine zeefwesp, Crabro peltarius. Die is bewoner van warme en droge zandgebieden (maar kan zich ook schikken in droge leem of klei) en is in bijna heel Nederland te vinden. De soort - die zich bij gunstige omstandigheden tot grote kolonies kan uitbreiden - nestelt ook tussen stoeptegels en in tuinpaden. De Kleine zeefwesp vangt vliegen uit de families Calliphoridae, Dolichopodidae, Muscidae, Stratiomyidae en Therevidae.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100