Wat is er illegaal aan puppiehandel?

Hoor zojuist weer een item op TV over illegale hondenhandel. Maar wat is daar illegaal aan dan? Heb ik een vergunning nodig om een hondje te fokken? En als ik er een koop in België of Polen, en die hier probeer te verkopen via Marktplaats, welke wet overtreed ik dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat er allemaal illegaal is aan illegale puppie-handel? Inteelt, vervalste documenten, verkoop van zieke puppies, import van ongecontroleerde puppies, en zo zijn er nog wel meer illegale activiteiten. Maar als jij een eerlijke puppie koopt met de juiste bijbehorende papieren, dan mag jij die hier gerust verkopen (adverteren op marktplaats wekt wel argwaan).

Zoals de vraag is gesteld, is het antwoord: niets. Puppyhandel is niet illegaal zolang die bedrijfsmatig of als hobby volgens de regels wordt uitgeoefend.. Maar... de toelichting bij de vraag heeft niet betrekking op de puppyhandel als zodanig maar op de misstanden die zijn geconstateerd in de puppyhandel. Er zijn misstanden en daar gaan de tv-uitzendingen over. Die gaan over het veel voorkomende liegen en bedriegen in de puppyhandel. Met name ook over de import van puppy's die jonger blijken te zijn dan de bijbehorende papieren laten zien.. Tweedehands auto's verkopen is ook niet illegaal. Ook dat is legaal en kan bedrijfsmatig of als hobby worden uitgeoefend. Maar je moet je wel aan de regels houden. Dus geen km-standen terugdraaien of ernstige schade verbloemen, om maar iets te noemen. Liegen en bedriegen mag niet, mag nooit. We hebben het met de term 'illegale puppyhandel' niet over slordig en onzorgvuldig juridisch taalgebruik. Als deze term wordt gebruikt dan hebben we het over fokkers/fokbedrijven die zich niet aan de regels houden. Dan kun je illegaal (= onrechtmatig) noemen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100