Waarom zijn granen ongezond voor een kat om te eten?

Ik weet dat een granenallergie regelmatig voor komt bij katten. Maar ik hoorde ook dat granen sowieso ongezond zijn voor katten. Waarom is dat dan? Wat kunnen ze last van krijgen qua aandoeningen als ze wel regelmatig granen eten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Katten missen een bepaald enzym in hun speeksel, waardoor de koolhydraten van granen zorgen voor tandplak. Granen zijn geen natuurlijk voer, waardoor de kat er niets mee kan en het verkeerd opslaat: gevolg obesitas en grotere kans op diabetes. Verlaging zuurgraad van de urine dus grotere kans op struviet (blaasgruis). Verdenking van slechte invloed op de schildklier.

Omdat katten vleeseters zijn. Kenmerk van vlees is dat het gemakkelijk verteerbaar is en vleeseters hebben daarom veel kortere darmen dan planteneters. Voor het verteren van granen heeft een kat dus niet het geschikte spijsverteringsstelsel en daarom kunnen ze daar last van krijgen.

Bronnen:
https://sites.google.com/site/leeuwenkooie...

Hoewel katten - roofdieren als ze van nature zijn - met de meeste van hun prooidieren wel wat plantaardig materiaal binnenkrijgen (vaak ook voorverteerde granen/zaden in de maag- en darminhoud) kan een kat of hond - beetje afhankelijk van het ras- door het voer verwerkt graan niet altijd even goed verdragen. Een van de grootste "gevaren" van voeding die teveel plantaardig materiaal bevat, is dat de urine niet zuur genoeg is, en daardoor de kans op blaasstenen / blaasgruis groter is. Katten hebben in principe genoeg aan 5 % granen in hun voeding. Meer is vaak vooral vulstof ; als energieleverancier hebben ze er niet zo veel aan. Ze maken er vooral meer poep van. Een van de redenen - ooit gehoord maar kan de bron niet meer achterhalen - dat er zoveel "vulstof" in kattenvoer zit, is dat baasjes hun kat het liefst een heel pakje of (half) blikje geven in plaats van het hele kleine beetje voer dat ze eigenlijk maar nodig zouden hebben als je ze puur vlees gaf. Anders zouden ook heel wat katten beduidend zwaarder op hun pootjes staan. (Waarbij zij aangetekend dat 100 % vlees ook niet de beste optie is ; katten eten normaliter, van nature, het hele dier op, en alles wat daar in zit hebben ze nodig. )

Bronnen:
http://www.diersaam.nl/shop/vers-vlees/voe...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100