welk grijs-zwart 3-4mm vliegje is dit ?

Ze kunnen vliegen, maar ook springen! Zijn al poos ( maandje oid) in huis in vooral douche/toiletruimte en zitten op de ramen, meestal per 3-15 in zicht.
lijken in veel opzichten op fruitvliegjes of latrinevliegjes, maar zijn net even groter.
ALLES in huis is op hygiëne al nagekeken, ook koeling, erachter, vriezer en alle kastjes etc.
Omdat ze niet in woondeel voorkomen en vooral op licht/warmte /wit denken we ook niet aan ongedierte van de honden of poezen hier.

Via woningbouw ( hier was tijd geleden 2 x verstopping afvoer van doucheput en eens wc ) is al eens met rioolveer alles ontstopt. Daarna lijkt het te zijn begonnen.

Bij regen maar ook SOMS kort tussendoor ruiken we een lichte rioolgeur in huis, maar ook onze zijburen herkennen dit, vooral na regenbui.

Wat kan dit voor ongedierte zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Toch is het een zogenaamde latrinevliegje. Een latrinevlieg is een klein donkerbruin/zwart langwerpig vliegje die veel weg heeft van een fruitvliegje. Fruitvliegjes zijn echter iets kleiner en bruiner van kleur dan een latrinevlieg. De latrinevlieg behoort tot de Sphaeroceridae familie en heeft een afmeting tot zo’n zes millimeter. ei - made - pop - vlieg ei - made - pop - vlieg Erg kenmerkend voor de latrinevlieg is, dat hij zich niet zo snel beweegt, soms kunnen ze zelfs tijden roerloos blijven zitten. Latrinevliegen kunnen een ware plaag in huis vormen zodra ze een uitgang naar "buiten" hebben ontdekt. De vliegjes kunnen tevoorschijn komen via allerlei verschillende uitgangen zoals een doucheputje, gootsteen, wc, wasbak of afvoer van wasmachine en afwasmachine. Latrinevliegen die zich ontwikkelen in een kruipruimte kunnen door kieren en naden heen dringen om vervolgens in bijvoorbeeld een woonkamer of keuken te verschijnen. Vliegen die eenmaal in onze leefomgeving terecht zijn gekomen, gaan op zoek naar een lichte plaats zoals een raam, waar ze zich massaal kunnen verzamelen. Maar ook overige lichte plaatsen waaronder koelkasten, kastjes en muren zijn favoriete plekken waar ze graag zitten. De beste bestrijding van een plaag latrinevliegen is het aanpakken van de bron, dat wil zeggen de broedplek saneren. Helaas is dit niet altijd even gemakkelijk, soms is een plek niet te vinden of simpelweg moeilijk tot niet bereikbaar. Indien het om kapotte leidingen gaat, dient men deze zo spoedig mogelijk te repareren en/of te vervangen. Als er een broedplaats in de kruipruimte aanwezig is, moet men hier een dikke laag zand van ongeveer dertig centimeter overheen strooien. Onder een dikke laag zand zullen de vliegjes het niet overleven en eitjes kunnen niet verder ontwikkelen. Indien de bron aanwezig is in een afvoerbuis kan er heet sodawater door de buis worden gegoten, soms helpt chloor ook maar dat is schadelijker voor mens en milieu. Bedenk wel dat de latrinevliegen en/of maden extreme situaties kunnen overleven en dat bestrijding soms herhaald moet worden. Pas goed op met het gebruik van chemicalën in de afvoerbuizen en ga nooit zelf chemicaliën mengen, er kunnen gevaarlijke (zelfs dodelijke) gassen ontstaan.

Bronnen:
http://dier-en-natuur.infonu.nl/insecten-e...

Je zou het al hebben kunnen raden: een latrinevlieg. Deze bevindt zich over het algemeen in riolen, afvoerbuizen, putjes, mesthopen en nabij gierputten in stallen. Ook zijn ze vaak te vinden in kruipruimtes waar zich lekkende rioolbuizen of overige kapotte afvoerbuizen bevinden. De beste bestrijding is het aanpakken van de bron, dus: de broedplek saneren. Maar dat zou wel eens heel lastig kunnen zijn...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100