wie kan mij advies geven over het gedrag van mijn poesen?

we hebben sinds twee weken een poes er bij, ik had er al twee we hebben de kennismaking stap voor stap gedaan ze lopen nu alle drie in de kamer het is heel vreemd soms lopen ze langs elkaar heen zonder blazen soms spelen we met alle drie ook zonder probleem ,maar het gedrag word ineens agressief tegen de nieuwkomer als ze de kans zien drijven ze haar in het nauw het is nog niet tot vechten gekomen omdat we er tussen kwamen ,ik wil de nieuwkomer ook niet weg doen ik heb haar in huis genomen omdat ze verwaardeloos werd .ik wil ze alle drie houden maar hoe krijg ik de vrede weer in huis?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je de nieuwe poes pas twee weken hebt, en ze kunnen meestal in dezelfde ruimte zijn zonder problemen, zou ik zeggen dat het niet slecht gaat. Ze laten elkaar in elk geval toe in elkaars ruimte, al is dat niet onvoorwaardelijk. Ik zou ze voorlopig nog apart zetten als je zelf de deur uit gaat, tot je zeker weet dat ze elkaar niet echt pijn doen. Ik heb zelf inmiddels ondervonden dat het soms niet erg is nét even wat langer te wachten met het uit elkaar trekken van blazende en grommende katten dan je zelf nog comfortabel vindt: zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat mijn nog aan elkaar wennende katten hooguit wat naar elkaar bliezen en dreigden met opgeheven pootje, én dat ze allebei vrij snel zo'n ruzie afbraken en elk een eigen plekje opzochten. Het was duidelijk dat ze geen van beiden er een echte machtsstrijd of vechtpartij van zouden maken. Wat ik wel zorgelijk vind, is dat jij twee katten hebt die je nieuwe poes soms echt in het nauw drijven. Het is dan erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat zeker een verwaarloosd en (dus?) getraumatiseerd katje plekken heeft die echt 'eigen' voor haar zijn, en ook dat er plekken zijn waar de andere katten niet (mogen/willen/kunnen) komen. Ze moet zich veilig voelen in huis, en de kans bestaat dat naarmate zij zelfverzekerder wordt, de andere katten haar ook beter accepteren. Daarnaast is het vaak goed om een nieuwe kat af en toe (een deel van) het huis te laten verkennen waar de andere katten niet bij zijn, ook weer om dat idee van 'eigen zijn' van het huis te versterken én haar alle verstopplekjes te laten verkennen. Als je andere katten buiten komen is het natuurlijk gemakkelijk, dan laat je de nieuwe in de kamer als de anderen zijn buiten spelen. Maar soms is het praktisch wat lastiger, dan moet je creatief zijn. Met even googelen vind je genoeg adviezen voor het uitwisselen van geuren, het (bijna) naast elkaar voeren, het spelen met de katten apart maar wel in dezelfde ruimte, Feliway gebruiken, etc. Allemaal heel goed en bruikbaar, maar het belangrijkst is volgens mij echt dat je het wat tijd geeft. Het is pas twee weken nu: voordat katten na een nieuwe introductie écht volledig op hun gemak zijn met elkaar, kan maanden duren. Na de eerste zes weken verwacht je wel dat ze duidelijk minder blazen na elkaar, maar katten hebben voor zo'n grote en heftige verandering in hun omgeving (het zijn immers territoriale beesten, én de meeste katten zijn hypergevoelig voor verandering) echt meer tijd nodig. Succes!

Ik vermoed dat je de zaken toch iets te veel hebt overhaast. Bij een zorgvuldige introductie neem je alle tijd, en ga je pas over tot de volgende stap als de katten totaal ontspannen zijn. Dat kan dus een proces zijn dat eerder enkele weken duurt dan enkele dagen. Terug naar af dus, en nu de diverse stappen met zorg en geduld doorlopen. Ik ga ervan uit dat je weet hoe een (her)introductie van een kat aan te pakken: via google is hier voldoende informatie over te geven. Wel een pluim dat je het de katten niet laat uitvechten, wat volkomen onterecht vaak wordt aangeraden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100