Lijdt een hond ( of poes als deze dementeert ?

De oudste hond hier is nu ruim 16 jaar.
Medisch gezien is hij op heel slechtziend, heel doof , stramheid en zwak bij staan (achterhand en geen HD), nog best heel goed , al lijken zijn nierwaarden wel minder te worden.
Hij eet nog goed, drinkt goed, lijkt geen pijn nu te hebben , maar valt wel af ( spieren minderen )
Nu te vroeg om in te late slapen... maar wanneer kan je stellen dat het EERST voor de hond dit het beste is?

Toegevoegd na 7 uur:
Veel dierenartsen hebben geen eenduidig antwoord hier op weten we uit ervaring, woordje 'lijden 'is ook betrekkelijk uiteraard ;)
Criterium hier is meestal : heeft het dier pijn of geeft signalen af die "lijken op dat voltooide leven" voor hem of haar.
Meestal een gevoelszaak van ons als dierenliefhebbers dus en vaak ons eigen "gemis-en /emotie opzij moeten zetten in het belang van dat dier(bare);)
In hoeverre bepalen bv het onzindelijk worden van hond/kat iets mee, of het blind doof worden voor niet de kwantiteit van hun leven maar vooral kwaliteit en hun besef icm hun dier- bewustzijnsniveau?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een dementerende hond lijdt aan de onzekerheid van het bestaan, op dezelfde wijze als een dementerend mens dat doet. Een dementerend mens in een vergevorderd stadium heeft ook geen enkele kans om de dingen te beredeneren en zich bewust te zijn van zijn situatie, net als een hond. De uiterlijke tekenen zijn echter nagenoeg hetzelfde: onzekerheid, wanhoop, verdwazing. Wat dierenartsen zeggen is juist. De hond geeft zelf aan als het genoeg is geweest. Hij doet dit uiteraard niet bewust, niet zoals een gezonde hond om water vraag, maar op een heel speciale manier. De verstandhouding tussen hond en baas is hier dus van het grootste gewicht. Ben je als baas in staat om dit teken, deze klacht op te vangen en te vertalen?! Hier valt dus geen antwoord op te geven en zeker niet op Goeie Vraag voor zover het deze specifieke hond betreft. Zolang hij nog leeft en leven wil moet je hem in ieder geval zo veel als mogelijk is de rust van zekerheid geven door zijn dagelijkse routine niet te veranderen en te zorgen dat er geen nog grotere onzekerheid ontstaat. Mocht het zover komen dat inslapen aan de orde is, vraag de dierenarts dan om het beslissende spuitje bij jullie thuis te geven, zodat de hond op de meest veilige plaats kan sterven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100