Hoe verander je in puptijd aangeleerd eetgedrag?

Hier logeert vrij regelmatig ( in roedel met 5 andere honden en 5 poezen) een collie. Ze is eigenlijk "te timide" en afwachtend van aard, sterk (eigen) baasgericht.

Baasje volgde de pupcursus . M.b.t. eten is ze naar ons idee een beetje onjuist opgevoed/begeleid, dit naast ook nog een allergie ws voor granen.
Baasje is nu overgestapt op Carnibest, verdraagt ze goed, maar eet ze " met lange tanden" ;)

Ze eet ALLEEN dit op als je haar de bak voorhoudt op hoogte van haar bek, niet vanaf een houder, grond of lage tafel. En dan ook nog vrij traag; duidelijk niet met smaak .
Het maakt niet uit of je haar isoleert van de groep of ze samen laat eten.
Vermoedelijk was in de training eerder onbedoeld baasje iets "te streng" ivm aanpakken van de grond of van vreemden ;)

Is dit nog ( door eigen baasje) te herstellen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het om een gezonde hond gaat (dit is natuurlijk belangrijk) kan dit gedrag door de eigen baas worden doorbroken. Op de volgende wijze: geef de hond zijn portie voer gewoon waar hij het altijd kreeg. (Er moet dan geen andere hond zijn die iets kan jatten). Geef hem 20 minuten de tijd om het op te eten en haal het daarna weg. Geen gepreek, geen commentaar. Bij de volgende maaltijd (dus op de gewone tijden waarop hij altijd eten krijgt) een nieuwe kans. 20 Minuten en daarna weghalen. Zorg dat het eten op kamertemperatuur blijft, dus niet in de koelkast gaan zetten. Weer niet eten? Weer weghalen. Dit herhalen totdat de hond begrijpt dat er niet gemarchandeerd wordt. Eten of niet eten heeft hij zelf in de hand. Een gezonde hond kan best twee dagen zonder, dan heeft hij zo'n honger dat hij eieren voor zijn geld kiest. Zorg wel voor vers drinkwater en hou in de gaten dat hij buiten niet gaat vreten wat niet voor hem bedoeld is. Toegevoegd na 3 minuten: Niet aanmoedigen en niet de bak onder zijn neus houden. Eénmaal zeggen: ga maar eten, met neutrale stem is meer dan genoeg. Dat is de gewone toestemming. Verder niet mee bemoeien. Horloge in de gaten houden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100