Waarom zwemmen mijn guppy's aan de oppervlakte?

Er zitten genoeg zuurstofplanten in, alle anderen soorten vissen (algeneters, neon & kardinaal tetra's en platy's) zwemmen wel vrolijk rond. De temperatuur is 25-26 graden. Gistermiddag gingen ze in de bak en toen ging het goed. Ze doen dit pas sinds vanochtend, gister was er nog geen probleem. Wat kan dit zijn en wat kan ik eraan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Guppy's zwemmen van nature in de bovenste waterlagen, als ze constant dicht bij de oppervlakte blijven kan dit ook duiden op een zuurstoftekort. Vlak onder het wateroppervlak bevindt zich namelijk het meeste zuurstof, hoe warmer het water, hoe lager het zuurstofgehalte, een temperatuur van 25-26 ° C is aan de hoge kant, Guppy's willen rond de 22 graden... Overbevolking kan ook een rol spelen, alsook slechte waterwaarden, ik zou zeker geen luchtpomp inschakelen, voor meer circulatie toe te voegen, dan verdwijnt namelijk het belangrijke CO2 voor uw waterplanten. Als je dus de temperatuur wat doet zakken, kan dit al een verschil maken voor uw Guppy's, overigens passen Neon - en Kardinaaltetra' s niet bij Guppen, de Tetra's willen redelijk zuur en zacht water, de Guppy's het tegenovergestelde !

Heb je hen wel goed laten overwennen? Zoja: dan kan het als ze echt tegen het wateroppervlak 'plakken' (want gewoonlijk zwemmen ze meestal wel in de bovenste laag) een zuurstofprobleem zijn. Dat kan gebeuren wanneer je zuurstofplanten het niet goed doen doordat bijvoorbeeld de waterwaarden ongeschikt zijn voor de planten (daarom: wat zijn de waterwaarden?). Maar hun ademhaling zou ook op andere manieren bemoeilijkt kunnen worden waardoor ze dit gaan doen. Bijvoorbeeld door kieuwwormen.

Guppen zwemmen vaak aan de oppervlakte maar als ze steeds lucht happen. Dan zou het toch kunnen zijn dat er te weinig zuurstof is in u aquarium! Dan kunt u het beste een luchtpomp aan schaffen die overdag NIET aan moet! Want dan blaast die co2 uit het aquarium en dat is niet gunstig voor je planten. In de nacht heeft het zijn voordeel. Want in de nacht gebruiken aquariumplanten alleen maar zuurstof en dus minder voor de vissen! Sommige maken een herrie maar je hebt ook met geluidsdemper! Ik hoop dat u hier wat aan heeft

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100