Kan je (igv. nood) de urine kat of hond 'testen' met "lab.- strips" van Combur?

Dit vroeg ik me af zonet na iets opruimen in douche-kast :)

Nog tot 08- 2013 (THT) vond ik buisje met test-strips urine van firma Roche dat ik eerder via bevriende arts gewoon voor 'thuis' bestelde/kreeg. Dit tevens na overleg nefroloog ;)
Scheelde geregeld inleveren urine bij de HA en was ivm testen in eigen urine op o.a geregeld eiwit-en bloedverlies. (Zodra afwijkend dan alsnog natuurlijk wel naar de HA en controle/aanvullend lab.onderzoek enz!)

HA zit intussen letterlijk hier "om de hoek" ; nu brengen is geen opgave meer en bezoek relatief vaker i.v.m. vrijwilligerswerk/noodopvang van katten/honden voor ook paar dierenartsen , de DAP.
(Lang geleden deed ik wel de opleiding van doktersassistente, en heb ook wel enige lab./praktijkervaring, maar ben toch ook wel veel leerstof domweg vergeten.)

Uiteraard is o.a bloed, maar ook de spijsvertering en urine van katten en honden beslist niet gelijk aan die van de mens! Toch - en dit kan je nagaan als je goed nazoekt op de stofnamen in de medicatie voor deze dieren- zijn sommige 'waarden en medicatie' gelijk aan die van de mens, maar afgepast dan op o.a bv het gewicht i.c.m de ' dosering /maten',zoals de meeste AB-kuren , Prednison, wormkuur met Mebendazol enz...

Welke 'parameters' zouden iets kunnen aan/weergeven van de groep hieronder in de 'waarden'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit werkt niet (huis)dieren hebben totaal andere hormoonhuishouding dan mensen en daarom kun je van die sticks niks aflezen waarmee je feitelijk iets kunt. De uitslagen die de sticks eventueel geven zijn vals.

Die Combur stripjes testen op zuurgraad, glucose, ketonen, leucocyten, nitriet, eiwit en bloed/hemoglobine. Zuurgraad zegt m.i. niet zo gek veel maar alle bepalingen zijn voor dieren net zo geldig als voor mensen. Ook in dierenurine hoort geen suiker te zitten, evenmin als bloed, nitriet, eiwit en witte bloedlichaampjes. Ketonen wijzen op vetafbraak. Kan voorkomen bij fors afvallen en/of vasten. Toegevoegd na 9 uur: Leuco's en nitriet wijzen op een urineweginfectie, glucose op diabetes en eiwitten op nierschade, hoewel een spoortje eiwit niet zo gek veel zegt. Zoals bij de meeste bepalingen moet je die inpassen in het totaalplaatje van klachten, anamnese en verder onderzoek om conclusies te kunnen trekken.

Ja en nee. Er zijn dierenartspraktijken die Comburtesten gebruiken voor de urine-onderzoeken, dus in die zin kan het wel degelijk. De vraag is echter hoe lang geleden dat potje is geopend en hoe vaak het open is geweest. Blootstelling aan lucht 'bederft' de test en de uitslagen worden erdoor onbetrouwbaar. Is het potje dus al lang geleden geopend en blootgesteld aan de lucht en/of vaak geopend, dan zal de uitslag niet bijzonder betrouwbaar zijn. Daarnaast moet je de uitslag van leuco's volledig negeren bij het testen van urine van katten, die komt bijna altijd sterk positief uit. Zit er bloed in de urine, dan is er zeker iets aan de hand. De kat heeft een blaasontsteking, ofwel door bijvoorbeeld struviet (alleen aan te tonen met miscroscopisch onderzoek) of door stress (komt veel voor!) of door een bacterie (dit laatste komt bij katten minder vaak voor). Er hoort bij katten absoluut geen glucose in de urine te zitten, dat zou wijzen op suikerziekte, aanvullend bloedonderzoek is dan noodzakelijk. Net als dat aanvullend bloedonderzoek noodzakelijk is bij aanwezigheid van ketonen/nitriet/urobilinogeen, zoals Keesvi o.a. al zei. Eiwitten in de urine kunnen duiden op eiwitverlies via de nieren, dus een nierprobleem. Een spoortje eiwit is alleen acceptabel als het om sterk geconcentreerde urine gaat, waarvoor je het soortelijk gewicht moet weten. Er zijn strips die ook het soortelijk gewicht weergeven, maar ook dit is niet betrouwbaar en dient met een spectrofotometer bepaald te worden. Een gezonde kat heeft een licht zure urine, rond de 6 tot 6,5. Een kat op een blaasgruisdieet moet zuurdere urine hebben om de struviet goed op te kunnen lossen. Alkalische urine kan duiden op o.a. een bacteriële ontsteking. Kortom, als de stripjes niet te oud zijn/ nog betrouwbaar zouden kunnen zijn omdat ze niet teveel aan lucht zijn blootgesteld, dan kan je de strips wel gebruiken voor een eerste indicatie. Maar dan vooral of er reden is om aanvullend onderzoek te doen. Echter, komt er niks uit, dan kan je niet zeggen dat er niks aan de hand is, omdat je het s.g. en het miscroscopisch onderzoek thuis niet kan uitvoeren. En aanvullend over het medicijngebruik van humane geneesmiddelen bij dieren: voor sommige medicatie geldt inderdaad gewoon dat de dosering op gewicht berekend wordt. MAAR! Sommige medicatie werkt heel anders bij hond/kat, de dosering kan volledig afwijken, de bijwerkingen kunnen volledig anders zijn of middelen kunnen giftig zijn, zoals paracetamol.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100