Veranderd de relatie met je huisdier (kat) snel als je hem een tijd(je) niet ziet?

Dit vroeg ik me af omdat ik volgende week 2 maanden naar Spanje ga om bij een dierenasiel te werken.
Ik heb 3 katten waarvan er eentje altijd alleen bij mij op schoot komt zitten. Niet dat hij bang is van andere en hij wil door iedereen geknuffeld worden, maar blijf het toch leuk vinden dat hij ook bij mij op schoot komt =).

Heeft iemand ervaring met zijn huisdier een tijdje niet zien en dat dan de relatie tussen jullie veranderd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik ben vorige maand 2 weken op vakantie geweest en woon sinds kort in Amsterdam. Ik kom soms terug naar mijn ouders en mijn kat ligt dan het hele weekend bij me op schoot. (Op dit moment ook haha). Ze herkennen de geur en stem. Misschien dat het bij sommige katten even duurt. Je hoort vaak dat katten je negeren nadat je lang weggeweest bent voor 1 dag omdat ze dan kwaad zijn,daarna is het weer als vanouds.

Je kat zal je waarschijnlijk nog wel herkennen, zelfs na 2 maanden. Maar wat kan gebeuren is dat hij een beetje grumpy is dat je er zo lang niet bent geweest, of dat hij weer even moet wennen aan jouw aanwezigheid. Het goede nieuws is; geef de kat een weekje en hij is weer de oude. Veel plezier in spanje.

Welnee, 2 maanden is niks. Je kat zal een dag met z'n kont naar je toe gaan zitten en net doen alsof hij je niet kent. Net goed ;-) Daarna is het leed geleden, en zal hij je gezelschap weer op prijs stellen. Een kat is niet dom en ook niet gek: Hij weet donders goed wie z'n baasje is. Ook al is die een paar maanden weg. Maak je geen zorgen en....super wat je gaat doen in Spanje! Vertel je kat maar dat je ECHT zielige poesjes gaat helpen, dan snapt 'ie het vast wel ;-)

katten kunnen enorm van slag raken als hun dagelijkse routine wordt verstoord. ze kunnen in rouw gaan als een geliefd persoon er ineens niet meer is. het zou een goede zaak zijn als de achterblijvers zich bekommeren om, en wat extra aandacht geven aan de kat. zorg dat het diertje afgeleid wordt door spelen, en een extra knuffel krijgt. als de tussenliggende periode extra aandacht aan de kat wordt gegeven, zal jullie verhouding met een beetje mazzel weer snel de oude zijn.

Ik ben zelf eens een week op vakantie geweest, terwijl Kwibus door familie werd verzorgd. Toen ik weer thuis kwam, bleef hij alleen maar om me heen draaien, knuffelen, op schoot, aandacht vragen en in mijn nek klimmen. Een paar dagen daarna was alles weer als vanouds. Het rare was dat hij heel aanhankelijk werd naar de familie leden, maar toen ik eenmaal thuis was, niet meer.

Een paar jaar geleden ben ik samen met mijn toenmalige vriend en onze 4 katten naar de VS verhuisd. Het regelen van mijn visum liep vertraging op en toen is mijn vriend samen met 2 katten alvast daarheen gegaan omdat hij nu eenmaal met zijn werk moest beginnen. Toen ik eindelijk na 2,5 maand ook die kant op ging met de twee andere katten was iedereen van alle kanten helemaal blij om elkaar weer te zien. De twee katten die al vooruit waren gegaan kwamen letterlijk aangerend toen zij mijn stem hoorden en ook de twee katten die met mij mee waren vlogen mijn vriend zowat in de armen. Anyway, wat ik hiermee wil zeggen is dat de band met zo'n beestje echt wel tegen een stootje kan en hij ongetwijfeld hartstikke blij zal zijn als je weer terug bent. Ook de kat-eigen maniertjes waren bij mijn katten in ieder geval niet veranderd (een van de 2 die vooruit waren gegaan mag mij - en alleen mij - nogal eens zacht en op liefkozende wijze in mijn duim bijten). Ik had mijn eerste 'speciaal voor mij' uiting van liefde binnen een paar minuten te pakken. Wees niet bang, hij vergeet je echt niet.

In mijn ervaring is het niet echt te voorspellen. Ik ben een paar keer wat langer van huis geweest ivm ziekenhuisopnames (langste was bijna 6 maanden, dus ging niet om een paar daagjes ofzo) en de ene keer kwamen ze heel blij aanlopen zodra ik binnenkwam, andere keren negeerden ze me een dag of twee. Daarna werd het al snel weer als vanouds hoor, behalve dan dat ik er ééntje hebt die daar nog altijd de onhebbelijke gewoonte aan heeft overgehouden om in een hoekje te gaan plassen als hij vindt dat ie niet genoeg aandacht krijgt. Toegevoegd na 3 minuten: Overigens heeft een kat wel echt aandacht nodig hoor, zeker zo'n knuffelkat. Ik had de mazzel dat een vriendin van me mijn huis graag als soort uitvergrote studiekamer gebruikte, omdat het bij mij rustiger was dan bij haar thuis. Maar toen dat na een maand of 4 ophield, zaten de katten rond etenstijd al bij de buurvrouw (die ze eten gaf) voor de deur om haar op te halen en te vertellen dat het etenstijd was. Dat ik nog wel mensen had die een paar keer per week even langsgingen was eigenlijk niet genoeg, je zou iemand moeten hebben die niet alleen elke dag eten gaat geven, maar ook minstens een uurtje in het huis blijft en gewoon gaat zitten lezen of TV kijken ofzo, zodat ze erbij kunnen komen zitten als ze willen. Maar goed, ik weet natuurlijk niet hoe je van plan was de zorg voor je katten te regelen in die tijd, misschien is dat allang rond.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100