Waarom zijn databases voor chippen huisdieren niet op 1 website (of andere manier) te vinden en waarom zijn er zoveel databanken hier voor?

Voor zover ik weet zijn dit de bekendste adressen omtrent chippen:
http://www.ndg.nl (meestal via DA's aanbevolen)
http://www.chipnummer.nl/
http://www.petbase.nl/
http://www.backhomeclub.nl/
http://www.stichtingchip.nl/
http://www.rca-databank.nl/ (meeste asiels hier)
http://www.petlook.nl/

Sommige zijn gratis, andere niet...waarin ligt, of is er dit verschil?
Vanuit ervaring weet ik dat er nu tal van dieren niet zijn te vinden die WEL gechipt zijn.
Meestal is zoeken in de NDG aanbevolen als je een 'gevonden dier' hebt, al of niet gezond of helaas al overleden. En vaak blijkt de chip niet geregistreerd en geeft je chipreader WEL een chip aan!

Maar neem je de moeite om al de genoemde site even te bezoeken en chipnr. zoeken, dan komt soms alsnog wel een naam en adres in beeld! (Helaas met soms een oud adres en zijn mutaties niet doorgegeven).

Het lijkt me dat er zo meer kans bestaat dat ook de broodfokkers (vaak vanuit buitenland) zo niet 'aangepakt' kunnen worden...
Als hele stambomen, gegevens van de NL Raad van Beheer en Europese paspoortjes enz. vervalst kunnen worden....?

In het belang van alle dieren en hun baasjes (die tenminste enig verantwoordelijkheidsgevoel kennen ) is dan 1 gekoppelde database niet stukken logischer?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat het nog geen landelijk / verplicht systeem is, maar er verschillende bedrijven zijn die zich - ongetwijfeld op commerciele basis- bezighouden met het chippen van huisdieren. Baasje goed gevoel, zij de centjes. De administratie stelt vervolgens natuurlijk niet zo heel veel voor. Jammer genoeg liggen de belangen van de bedrijven in kwestie (geld verdienen aan chippen) en die van eigenaren (je huisdier kunnen terugvinden / traceren) nogal uit elkaar, en hebben ze niet een soort van samenwerkingsverband. Als eigenaar zit er dus weinig anders op dan goed onthouden waar je je dier geregistreerd hebt, en als je een dier vindt.....tja, dan begint de speurtocht pas echt. Punt is met dit soort samenwerkingsverbanden dat iemand daar het initiatief voor moet nemen. Hetzij een chipbedrijf, hetzij een groep comsumenten / huisdierbezitters, hetzij dierenartsen of andere belanghebbenden. Blijkbaar is dat nog niet gebeurd. Na dat eventuele nationale samenwerkingsverband, zou je dan natuurlijk ook over moeten op een Europees samenwerkingsverband - waar in de meeste landen hetzelfde zal spelen, ALS er al gechipt wordt - en dat heeft vermoedelijk nog meer voeten in de aarde. Ik betwijfel echter of de materie belangrijk / dringend genoeg is om daar heel veel tijd en geld in te steken. Chippen is een makkelijke en goedkope manier om huisdieren te registreren en daar wat gegevens aan de koppelen, maar er een soort 'Europees bevolkingsregister' voor huisdieren van maken, met de bijbehorende verplichtingen die je ook weer moet controleren, is vermoedelijk nog een paar stations te ver.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100