Wat kan de oorzaak zijn van 'sproeiende' en pissende gesteriliseerde poes van 2 jaar in huis?

Helaas gaat het nu over mijn eigen poes ipv een opvangkat ;)
- ZE is bijna 2 jaar, altijd zindelijk geweest
- kwam als weeskitten hier met een zusje
-Rond de 6-7 maanden gecastreerd met zusje die al 1.5 jaar elders woont.
- ZE is gewend sinds haar 10e levensdag aan honden, vele opvangkatten-honden, kinderen, veel (ook wisselende) aanloop in huis.
- Ze is volkomen gezond verklaard door DA!

Sinds 8-10 weken ongeveer sproeit en markeert ze op vele dezelfde plekken, soms hele plas, wel helder en goede kleur.
Ze gebruikt ook de kattenbak wel, en plast in tuin.
Alles nagegaan , maar in huis of in samenstelling mensen/dieren in huis geen veranderingen, ook geen andere meubels enz.
Sopjes met biotex-groen, alufolie op de plekken, groene zeep, andere schoonmaakmiddelen geprobeerd al. Ook voeren op de "pisplekken"werkt niet..

Ze pist ZELFS op aanrecht, bv tegen grote blik waarin haar brokjes zitten :(
Of op nog schone gewassen aanrechtdoekjes, of tegen stalen wasmand in douche, of mand op tuintafel met schoon wasgoed! Of in de 'open lade' buro!
Tegen de koelkastdeur, zelfs eens in schone pan voor aardappelen koken!
Tegen onderkant douchedeur en ga zo maar door, bah!

Ze laat zich zelden tot nooit betrappen, maar is 100% zeker alleen 'mijn Wiesje'. (andere katten tijdje apart gehouden in kattenkamer)

Gedrag is zoals steeds eerder, bij vlagen iets aanhaliger hooguit.
Wie weet een mogelijke oorzaak en aanpak?
(hermafrodiet katje, verborgen ballen en nu hormonaal tekort?)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

je moet twee dingen onderscheiden: het plassen en het sproeien. wildplassen is bijna altijd een medisch probleem. heb je al urine na laten kijken? zo niet, doe dit dan zo snel mogelijk. sproeien bij een gecastreerde poes duidt op stress en onzekerheid. spray na goed schoonmaken feliway op de sproeiplekken. als dit je te duur is, kan je ook wattenschijfjes over haar wangen wrijven, en die op de sproeiplekken plakken. verder zal je op zoek moeten naar de oorzaak van haar stress en onzekerheid. het zou best kunnen dat ze het toch wat te druk vindt bij jou thuis. sterkte en succes!

Misschien heeft het ook met de leeftijd te maken. Als jonge poes vond ze het misschien wel leuk die drukte in huis. Lekker spelen! Nu wil ze misschien meer haar eigen plekje. Zijn er genoeg ruimtes in huis? Als ze zich terug kan trekken in een rustige kamer voelt ze zich mogelijk beter. Je zou daar ook haar kattenbak, voerbak en water neer kunnen zetten. Als daar geen andere katten komen hoeft ze niet alles te markeren met urine.

Zijn er nog steeds meerdere katten in huis? Probeer dan de vuistregel "zoveel katten, zoveel kattenbakken" te handhaven. Niet alle katten vinden het fijn om hun bak de delen met vele anderen, waarop ze op zoek gaan naar hun eigen piesplek. Dan is een open lade of een open tas een ideale plek, helaas. Zorg dat er meerdere plekken in huis zijn waar een schone bak staat. Waarschijnlijk is het met een extra bak opgelost. Eenvoudig uit te proberen, waarschijnlijk staat ze al klaar als je de nieuwe bak "installeert"

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100