Hoe kan ik mijn kitten het 'speelse' bijten en krabben afleren?

Ik heb een kitten van bijna 16 weken. Het is echt een lieverd, knuffelt veel en geeft veel kopjes. Alleen als hij in zijn 'speelse' bui is, kan hij nog wel eens hard aanvallen. Dan aai je hem, maar dan pakt hij je vast en gaat hij mijn hand likken, maar als ik mijn hand rustig weg wil trekken grijpt hij mijn hand (wel zachtjes maar je voelt het wel, en hij gebruikt zijn nageltjes) en hij zet dan zijn tanden in mijn hand (bijt niet door). Heel soms doet hij het ook hard, en dan grijpt hij ook mijn voeten of arm.
Ik snap dat het spelen voor hem is, maar ik wil het hem afleren voordat het een gewoonte begint te worden en hij het bij andere mensen ook doet en wie weet wel echt gaat bijten..

Ik heb al gelezen op internet dat ze je vast pakken als ze genoeg hebben van het aaien, maar dat is in dit geval niet zo. Want hij spint wel gewoon, het is gewoon 'plezier' voor hem..

Wie kan mij helpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit is normaal gedrag voor een kitten, het vervangt zeg maar het spelen met nestgenootjes en de moeder. Helaas hebben kittens niet door dat wij mensen geen beschermende vacht hebben en dat die tandjes en nageltjes bij ons best wel eens pijn kunnen doen. Op het moment dat je kitten je hand grijpt hard in zijn gezicht blazen zodat hij loslaat en vervolgens het beestje totaal negeren, liefst weglopen. Zo leert hij dat dit gedrag een negatief resultaat heeft, het aaien en de fijne aandacht is namelijk gelijk over. Het is uitermate belangrijk om dit consequent te doen, beloon het gedrag niet door even met je hand met hem te spelen. Ook is het belangrijk dat andere mensen dit weten en hem niet met hun handen laten spelen.

Bronnen:
Eigen ervaring

Je wilt je kat manieren afleren die volkomen normaal zijn. Normaal voor een kitten, maar ook normaal voor een kat. De ene kat is van nature wat feller dan de andere kat, maar er is niks bijzonders aan het gedrag dat je beschrijft. Jij zal je dus moeten aanpassen aan de kattenmanieren van je kat, en niet andersom. Doet de kat je pijn, dan trek je terug en loop je weg. De kat heeft dan letterlijk en figuurlijk het nakijken, en dat is wat katten onderling ook doen. Kortom: Niks aan de hand, geen zorgen maken maar ook niet proberen om het natuurlijke gedrag van het dier af te leren: Je houdt daar hooguit een valse of gefrustreerde kat aan over.

Ik herken het van mijn eigen katten, in de eerste plaats is het belangrijk om het spelen/knuffelen af te breken als de kat dergelijk gedrag vertoont. Wat ook helpt (bij de logeerkat die hier is en niet goed opgevoed is;)) duidelijk nee zeggen met een lage stem. Helpt echt! Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100