Mag je in webwinkel een nepnaam gebruiken bij bestelling?

Als adres wel gewoon je eigen adres is, email en telefoon ook, en de rekening gewoon wordt betaald, mag je dan een nepnaam gebruiken om online te winkelen? Deze nepnaam komt dan ook op de factuur te staat.

Alles verder gewoon oke, maar een pakketje laten bezorgen op naam "de jarige job" of "lieve tante" of gewoon voor jezelf op naam van de kat (ik heb slechte humor, maar dat was niet de vraag :) ), mag dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je mag iedere naam opgeven bij een bestelling via een Webwinkel die je maar wenst. Het belangrijkste is dat het adres klopt en dat de betaling gedaan wordt. De naam van de geadresseerde is niet belangrijk (wel netjes houden natuurlijk, het moet wel leuk blijven). Als ik kattenvoer bestelde via de website gaf ik Kwibus op als de geadresseerde. Kwam altijd goed.

Zolang je jezelf niet uitgeeft voor een bestaand persoon die daar nadeel van kan ondervinden (identiteitsfraude) of anderszins zodanig handelt dat de verkoper wordt benadeeld (fraude), is het bestellen onder een valse naam als persoon niet bij wet verboden (al hoeft de verkoper een valse naam niet te accepteren). Het kan wel lastig worden, want om de koopovereenkomst goed uit te voeren, met alle rechten en plichten die daar bij horen, heeft de verkoper eigenlijk wel jouw naam nodig. De verkoper kan bijvoorbeeld weigeren om een retouraankoop terug te betalen omdat jouw rekening niet op de valse naam staat. Of de postbode kan weigeren het pakketje af te geven omdat je jezelf niet kunt legitimeren met die valse naam. De verkoper kan de extra kosten die dit oplevert eventueel op jou verhalen (afhankelijk van de situatie en de voorwaarden van de verkoper). Zolang het pakketje gewoon is betaald en bezorgd en wordt gehouden is er dus vaak niets aan de hand, maar als er iets anders loopt, dan loop je al snel tegen de beperkingen aan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100