Wat zijn die hele kleine rode stipjes op mijn huid?

Ik heb een paar hele kleine rode stipjes op mijn borst en buik. Het lijken er meer te worden. Heb er verder geen last van. Heb het al langer dus heeft niet met de zon te maken.
Vraag me gewoon af wat het is? Beginnende moedervlekjes, gesprongen adertjes? Ze zijn te klein om er een duidelijke foto van te maken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jouw beschrijving lijkt op die van petechiën, oftewel puntbloedinkjes. Die worden veroorzaakt door hele kleine onderhuidse bloedingen. Het betekent dat de huid op die plekjes gekneusd is. Er kan een onderliggend probleem zijn, want een van de oorzaken ervan is een tekort aan bloedplaatjes. Als het er steeds meer worden moet je echt even naar de huisarts. Het kan ook door bepaalde medicijnen worden veroorzaakt, maar druk - door bijvoorbeeld een strakke broek - is ook een mogelijke reden. Als jij je verder goed voelt is er niks aan de hand. Om ze kwijt te raken zou je bijvoorbeeld lossere kledingstukken kunnen gaan dragen.

Op dit moment worden landelijk meer mensen gemeld bij de huisarts met vlekjes. Momenteel speelt mazelen en rubella in de bijdelgordel maar vlekjes worden gemeld ook als het deze ziektes niet zijn en ook elders in het land. In de zomer gaan veel virussen rond en misschien hangt het hier mee samen. Vooral even in de gaten houden en als het niet van zelf over gaat, toch naar de huisarts.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100