Bespaartip

Besparen op energie

11 augustus 2022

Besparen op energie

Energiebesparing is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu want door energie te besparen stoten we minder CO₂ uit. Met de onderstaande tips kun je besparen op je energierekening en ook het milieu minder belasten. Dat is hard nodig in een tijd waarin de energieprijzen de pan uitrijzen en de opwarming van de aarde zich in een veel sneller tempo aan het voltrekken is dan eerder werd aangenomen.

Energie besparen

Energiebesparing door isolatie

Door isolatie hou je de warmte binnen dus wanneer je op de kosten van je energierekening wilt besparen staat isoleren op nummer een, zeker als je in een ouder huis woont. Eenvoudige maatregelen die je zelf kunt nemen zijn de kieren in de kozijnen dicht te kitten en tochtstrips rond ramen en deuren aan te brengen. Wanneer je enkel glas hebt, span er dan kozijnfolie tegenaan. Dat is een goedkope en efficiënte oplossing. Beter is het om het groter aan te pakken door dak-, spouwmuur- en vloerisolatie en HR++ dubbel glas. Voor deze vormen van isoleren bestaat ISDE, Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing. Daar kun jij, als je eigenaar van de woning bent, gebruik van maken. Je krijgt zo’n 30 procent van de kosten terug. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet je wel minimaal twee duurzame maatregelen nemen.

Energiebesparing op verwarmen

Het verwarmen van je huis kost de meeste energie. Met wat eenvoudige handelingen die je vaak zelf kunt doen bespaar je al snel heel wat euro’s per jaar op het verwarmen van je huis. Hoe doe je dat?

Ecostand en temperatuur tapwater

Je kunt energie besparen door de cv-ketel op de ecostand te zetten via de display van de ketel. Zo bespaar je al gauw tussen de 10 à 20 m3 gas per jaar. Wil je nog meer besparen? Verlaag dan de temperatuur van het water. De ecostand en een verlaging van de temperatuur kunnen prima samen. Een lagere temperatuur levert je zo rond de 100 m3 gas per jaar aan besparing op. Ook dat kun je zelf doen via het display op de ketel. Stel -i.v.m. legionella- de temperatuur van het tapwater niet lager in dan 60⁰C.

Waterzijdig inregelen

Ook het waterzijdig inregelen kan je energiegebruik met 5% tot soms wel 15% verlagen. Je kunt dit gelijk bij de aanschaf van een nieuwe ketel laten doen, maar het kan ook nog later. Met de SEEH-subsidie krijg je €90 terug als je het verwarmingssysteem waterzijdig laat inregelen.

Een graadje lager

Zet de verwarming alleen aan als dat nodig is en verwarm niet je hele huis. Zet de verwarming op 15°C wanneer je weggaat en doe dit ook ’s nachts. Daarmee kun je gemiddeld zo’n 125 euro per jaar besparen. Wanneer je de thermostaat overdag standaard een graad lager zet komt daar tussen de €80 tot 120 per jaar aan besparing bij.

Schaf een slimme meter aan

Met een slimme meter kun je niet alleen instellen wanneer de verwarming aan en uit gaat maar krijg je ook inzicht in je eigen verbruik. Andere besparingen op verwarming zijn:

  • Laat de radiatoren vrij en zorg dat er geen gordijnen voor hangen;
  • Plak radiatorfolie achter de radiatoren. Ook dat levert een besparing op;
  • Isoleer verwarmingsbuizen op plekken die niet verwarmd worden, bijvoorbeeld op zolder;
  • Schaf deurdrangers aan zodat alle deuren in huis vanzelf achter je sluiten.

Minder warmwaterverbruik

Ook kun je het energiegebruik en je rekening verlagen door minder vaak warm water te gebruiken. Dat kan door het monteren van een energiezuinige douchekop of door korter of minder vaak te douchen.

Besparen op verlichting

Een ledlamp is zo’n 85% zuiniger dan een peertje. De prijs van een ledlamp mag dan hoger zijn, maar dat verdien je makkelijk terug want zo’n lamp gaat veel langer mee en ze zijn verkrijgbaar in alle vormen, maten en kleuren.

Sluipverbruik

Bij sommige apparaten is eenvoudig te zien of een apparaat in de stand-by stand stroom verbruikt. Denk aan het tv-lampje maar bij andere apparaten is het veel lastiger om dat te bepalen. Door regels van de Europese Unie hebben nieuwe apparaten tegenwoordig bijna geen sluipverbruik meer maar bij de oudere apparaten kun je verspilling voorkomen door de apparaten uit te zetten of door een bespaarstekker tussen het apparaat en het stopcontact te plaatsen die de stand-bystand volledig uitschakelt. Zo bespaar je jaarlijks tientallen euro’s.

Energiezuinige apparaten

Wanneer een apparaat aan vervanging toe is, koop dan een energiezuinige vervanger. Met name een koelkast en een vriezer zijn, zeker wanneer ze ouder dan 15 jaar zijn, vaak energieslurpers. Die kun je het beste vervangen. Zuinige apparaten zijn vaak wel wat duurder maar het verschil verdien je terug door het lagere stroomverbruik. Het stroomverbruik van apparaten kun je zien op het energielabel.

Tips voor energiebesparing in huis

  • Gebruik een laptop i.p.v. een standalone. Een tablet vraagt nog minder stroom en het opladen daarvan kost slechts enkele euro’s per jaar;
  • Warm voedsel op in de magnetron. Een combimagnetron die over een heteluchtfunctie beschikt is zuiniger dan een oven;
  • Maak gebruik van een waterkoker. Die verbruikt veel minder stroom dan een kokend waterkraan;
  • Droog de was in de zomer op de waslijn buiten en in de winter op een wasrek binnen in plaats van in de droger.

Wek je eigen stroom op

Leg zonnepanelen op je dak en zet zonne-energie in om warm water op te wekken met een zonneboiler. Het warme water kan gebruikt worden als tapwater of voor verwarming. Wek je meer stroom op dan je zelf verbruikt, dan lever je die terug aan het net. Op deze vorm van zonne-energie is subsidie mogelijk.

Warmte van de bron

Een duurzaam alternatief voor het verwarmen van je huis is een warmtepomp. Zo’n pomp werkt op elektriciteit en maakt op ingenieuze wijze gebruik van de warmte van een bepaalde bron bijvoorbeeld de buitenlucht, water of aardwarmte.

Ook interessant om te lezen