Bespaartip

10 Tips: besparen op vaste lasten

11 augustus 2022

10 Tips: besparen op vaste lasten

Nu het leven flink wat duurder is geworden, gaan steeds meer mensen op zoek naar manieren om te besparen. Iedere euro die je ergens kunt uitsparen, helpt om op een comfortabele manier het einde van de maand te halen. Niets zo vervelend als elke maand opnieuw te moeten vrezen dat er nog kosten aankomen waar je het geld niet meer voor hebt.
Gelukkig zijn er heel wat zaken die je kunt doen om de maandelijkse lasten een flink stuk naar beneden te krijgen. Met de tips hieronder hoef je je alvast veel minder zorgen te maken en bespaar je al snel heel wat geld.

Met deze tips maak je het verschil

Misschien denk je dat je heel bewust met je geld omgaat, maar is dat ook wel echt zo? Als je namelijk op alle vaste lasten die je hebt een klein stukje kunt besparen, zul je op jaarbasis een groot verschil merken.

  1. Energie
  2. Contracten
  3. Abonnementen
  4. Verzekeringen
  5. Dagelijkse uitgaven
  6. Winkelen
  7. Kortingen
  8. Tweedehands
  9. Hypotheek
  10. Vervoer

1. Spring bewuster om met energie

Je kent het vast wel. In iedere kamer brandt een lamp, doorheen de hele woning hoor je verschillende radio’s en die douche duurt telkens net iets langer dan nodig. Door hier bewuster meer om te springen, zul je een groot verschil maken op de jaarlijkse energiefacturen die toch wel een groot stuk uit je budget nemen. En je hoeft daarvoor echt niet in het donker te zitten of kou te lijden.

2. Vergelijk je lopende contracten

Vaak hebben mensen contracten lopen zonder die ooit nog eens te herbekijken. Nochtans loont het regelmatig vergelijken van de tarieven van je huidige leverancier met andere aanbieders. Er is er vast altijd wel eentje te vinden die goedkoper is en die jou dus helpt besparen. Ook is er voor nieuwe klanten vaak een korting voorzien, wat het nog aantrekkelijker maakt.

3. Zeg niet gebruikte abonnementen op

Je zou ervan versteld staan hoeveel geld je maandelijks of jaarlijks besteedt een abonnementen waar je geen of amper gebruik van maakt. Ga je voldoende naar de sportschool om het abonnementsgeld de moeite waard te maken? Lees je die krant of dat tijdschrift ook wel echt? Is dat Netflixabonnement een meerwaarde? Overloop dus even je abonnementen en zeg degene die je niet gebruikt vandaag nog op.

4. Kijk je verzekeringen na

Toegegeven, het is belangrijk om goed verzekerd te zijn, maar je kunt ook echt wel te veel verzekeringen lopen hebben. Verzekeringen die je niet meer nodig hebt opzeggen, zal je een flinke extra cent opleveren. Daarnaast is het ook goed om de verzekeringen die je wel nodig hebt te vergelijken met andere aanbieders die je voor dezelfde dienstverlening en voordelen misschien wel een lagere premie kunnen aanbieden.

5. Neem je dagelijkse uitgaven onder de loep

Het lijkt misschien saai en volledig not done, maar een schriftje met je uitgaven bijhouden, loont de moeite. Als je iedere cent die je uitgeeft noteert, kun je snel en makkelijk zien waar nog te besparen valt. Dat koffietje onderweg naar het werk of die snoepreep uit de automaat bijvoorbeeld, heel lekker, maar vaak ook heel duur en niet echt noodzakelijk te noemen.

6. Ga bewuster winkelen

Om op je maandelijkse lasten te besparen, helpt het om altijd met een boodschappenlijstje te winkelen. Zo kan je impulsaankopen vermijden die je rekening de hoogte in jagen. Je koopt enkel wat je echt nodig hebt en hebt nadien geen spijt van iets wat je aankocht in een impulsieve bui dat toch niet nuttig blijkt te zijn. Beperk je ook niet tot één winkel, maar doe je inkopen in die winkels waar ze je de beste prijzen voor jouw producten geven. Overschakelen op huismerken is ook een goed idee. Die producten zijn helemaal niet minderwaardig, maar wel een stuk goedkoper dan de A-merken.

7. Maak dankbaar gebruik van kortingen

Met kortingsbonnen en promoties kun je veel meer geld besparen dan je zou denken. Het gaat dan telkens maar om kleinere bedragen die je uitspaart, maar maak eens de totaalrekening en je zult versteld staan. Gooi dus niet langer die reclamefolders en e-mails achteloos weg, maar geef ze je volledige aandacht. Staat een product in promotie dat je vaak gebruikt of dat geen vervaldatum kent? Leg gerust een voorraadje aan.

8. Geef spullen een tweede leven

Tweedehands spullen worden steeds populairder en ook jij kunt er je voordeel mee doen. Je kunt op die manier nog heel mooie spullen op de kop tikken, maar dan wel voor een fractie van de originele nieuwprijs. Evengoed kun je natuurlijk ook meteen jouw niet meer gebruikte spullen een tweede leven geven in plaats van ze gewoon weg te gooien. Met het geld dat je daarvoor krijgt, kun je dan jouw aankopen doen.

9. Herbekijk je hypotheek

De hypotheek is voor velen onder ons maandelijks de grootste kost. Zeker als je hypotheek al een tijdje loopt, loont het de moeite om die eens van naderbij te bekijken en het oversluiten ervan te overwegen. Maandelijks een klein beetje minder betalen, maakt op de lange looptijd een enorm verschil. Ga dus gerust met je hypotheekverstrekker praten over de alternatieven en neem er de tarieven van de concurrentie bij.

10. Ga wat vaker te voet of met de fiets

Je verplaatsingen doen met het auto, het is iets waar we veel te weinig bij stilstaan. Toch kost autorijden een smak geld. Door vaker te voet te gaan of de fiets te nemen, bespaar je niet alleen op de brandstofkosten, maar ook op de kosten van onderhoud en herstellingen. Reken maar eens uit op jaarbasis!

Besparen op je maandelijkse lasten, het is niet eens zo moeilijk

De tips die je hierboven van ons kreeg, tonen aan dat kleine aanpassingen je maandelijkse lasten al een flink stuk naar beneden kunnen brengen. Het gaat er niet over jezelf tekort te doen, het is enkel een kwestie van bewuster met geld om te gaan en de verschillende mogelijkheden om te besparen ten volle te benutten. Start er vandaag nog mee en geniet binnenkort van een mooi extraatje als beloning voor je inspanningen. Zeker weten dat je doorheen de tijd zelf ook nog manieren verzint om te besparen.

Ook interessant om te lezen